Η ιταλική «κωλοτούμπα» και η διατήρηση της «καρέκλας»
H πολιτική κωλοτούμπα δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς ή της Δεξιάς αλλά, όπως όλα δείχνουν, βασικό συστατικό του λαϊκισμού. «Η κυβέρνηση διασώζει μια τράπεζα με δημόσιο χρήμα» σχολίασε η ιστοσελίδα italiaoggi.it σχετικά με την κρατική διάσωση της Banca Caribe από τους πολιτικούς που μέχρι πρόσφατα εξαπέλυαν ύβρεις στους προκατόχους τους για ανάλογες ενέργειες.
Δεδομένου πως μια εκτός ελέγχου τραπεζική κρίση θα απειλούσε πιθανότατα τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι κυβερνώντες αποφάσισαν να κάνουν ακριβώς αυτό που προεκλογικά καταδίκαζαν. Γιατί όπως όλα δείχνουν η διατήρηση της καρέκλας αναδεικνύεται ως αξία και σε άλλα κράτη της Μεσογείου.
«Ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο θα έπρεπε να ντρέπονται για όλα όσα έχουν πει για εμάς τόσα χρόνια. Η κυβέρνηση έπραξε σωστά σώζοντας την τράπεζα Carige γιατί όταν κινδυνεύουν οι καταθέτες και οι οικογένειες τους είναι απαραίτητη η παρέμβαση». Αυτό ήταν το σχόλιο του Ματέο Ρέντσι στα social media έπειτα από την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να εγκρίνει κρατικές εγγυήσεις για μελλοντικές εκδόσεις ομολογιών της Banca Carige SpA, απόφαση που έρχεται σε απόλυτη δυσαρμονία με την προεκλογική επιθετική ρητορική για τη διάσωση των τραπεζών.
Οι λαϊκιστές ηγέτες υποκλίθηκαν στον Ντράγκι επιδεικνύοντας ζήλο υποστήριξης μιας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης που εμποδίζει ένα ενδεχόμενο ντόμινο effect στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Ιταλών φορολογουμένων για να σώσουν τα χρήματα των Ιταλών καταθετών.
Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη υποχώρηση. Η πρώτη συνέβη πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η ιταλική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω στο μπρα ντε φερ με την Ευρώπη όσον αφορά στον προϋπολογισμό.
Να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την έκθεση του Economist Intelligence Unit «η ποιότητα της δημοκρατίας στην Ιταλία πέφτει κατακόρυφα έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από τους λαϊκιστές ακροδεξιούς Σαλβίνι – Ντι Μάιο». Βάσει της συγκεκριμένης αξιολόγησης η Ιταλία περνά από την 21η θέση στην 33η.