Το 2023 εκτόξευσε την τεχνητή νοημοσύνη, το 2024 θα είναι η χρονιά των μηνύσεων;

Οι δυο μεγάλες εταιρείες του AI

Αν το 2023 ήταν η χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης, το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που οι αγωγές θα την γονατίσουν.

Με την Anthrotopic να ετοιμάζει την υπερασπιστική γραμμή της σε μια αγωγή για πνευματικά δικαιώματα από μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και την OpenAI να μηνύεται από πολλούς από τους συγγραφείς που βρίσκονται στη λίστα με τα Best Seller των New York Times, γεννιούνται κάποια καίρια ερωτήματα. Ποιος είναι υπεύθυνος όταν ένα μοντέλο AI κλέβει; Πρόκειται πραγματικά για κλοπή;

Στο πρώτο συνέδριο προγραμματιστών που διοργάνωσε η OpenAI ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία του Copyright Shield. Πρόκειται για μια δέσμευση της εταιρείας να πληρώσει τα νομικά έξοδα των πελατών της σε περίπτωση που γίνει μήνυση για κάτι που δημιούργησαν χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της.

Καθώς οι υπηρεσίες της OpenAI γίνονται όλο και ισχυρότερες, οι χρήστες μπορούν να ζητάνε από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τη δημιουργία έργων τέχνης και βίντεο μέχρι τη συγγραφή σεναρίων και μυθιστορημάτων.

«Μπορούμε να υπερασπιστούμε τους πελάτες μας και να πληρώνουμε το κόστος που προκύπτει από νομικές διαδικασίες για τα πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε ο CEO της OpenAI Σαμ Άλτμαν στην κεντρική του ομιλία.

Την ίδια ώρα, η μεγάλη αντίπαλος της OpenAI, η Anthropic που ξεκίνησε από πρώην μέλη της OpenAI, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Σε επιστολή της προς το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, η αναπληρώτρια γενική σύμβουλος, Τζανέλ Θακμούλ, έκανε γνωστή τη στάση της εταιρείας στο ζήτημα της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Όπως και πολλές άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, η Anthropic υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων με υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να εμπίπτει στη δίκαιη χρήση, επειδή το περιεχόμενο αντιγράφεται μόνο για στατιστική ανάλυση και όχι για εκφραστικό περιεχόμενο.

«Η αντιγραφή γίνεται για τη λειτουργικότητα όχι για την αντιγραφή της δημιουργικότητας», έγραψε. Η Θακμούλ υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει την παραγωγή δημιουργικών έργων που παραβιάζουν τα πνευματικά δικαιώματα άλλων.

Ουσιαστικά η Anthropic λέει ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον χρήστη που θα χρησιμοποιήσει το προϊόν που παράχθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη. «Η ευθύνη για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα θα βαρύνει το άτομο που προέτρεψε το AI να δημιουργήσει ένα έργο. Εάν εντοπίσουμε επαναλαμβανόμενους παραβάτες θα λάβουμε μέτρα εναντίων τους, μεταξύ άλλων με τον τερματισμό των λογαριασμών τους», δήλωσε.

Το Insider μίλησε με νομικούς που χαρακτήρισαν την προσέγγιση της Anthrotopic ένα παραδοσιακό μοντέλο «αποποίησης της ευθύνης». Αντίθετα για την στάση της OpenAI υποστήριξαν ότι είναι κάτι που θα φέρει ενθουσιασμό για την ελευθερία που προσφέρει στους πελάτες της. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η στάση της OpenAI να αλλάξει ριζικά αν ορισμένες αποφάσεις που εκκρεμούν δεν έχουν θετική κατάληξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ