Το «χάσμα ΕΕ-ΗΠΑ διευρύνεται», προειδοποιούν οι γαλλικές επιχειρήσεις

NEWSROOM
Το «χάσμα ΕΕ-ΗΠΑ διευρύνεται», προειδοποιούν οι γαλλικές επιχειρήσεις
Shutterstock

Ο «πολλαπλασιασμός των κανόνων της ΕΕ» μπορεί να εμποδίσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής επιχειρηματικής ένωσης Medef, Patrick Martin, παρουσιάζοντας τη Δευτέρα τη «στρατηγική της ΕΕ» της επιχειρηματικής ένωσης σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Αν η Medef είναι «θεμελιωδώς υπέρ της ΕΕ», πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί η αύξηση των ευρωπαϊκών κανόνων που επιβαρύνουν τις ικανότητες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Martin.

Μια πληθώρα νομοθετικών ρυθμίσεων που βρίσκονται στα σκαριά, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για τη δέουσα επιμέλεια και τις καθυστερημένες πληρωμές, μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να συμμορφωθούν με ένα ταχέως εξελισσόμενο ρυθμιστικό οικοσύστημα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και μπορεί να επηρεάσει το επιχειρηματικό πνεύμα μεταξύ της ΕΕ και του υπόλοιπου κόσμου.

IRA VS NZIA

Δεν είναι μόνο οι νόμοι και οι κανόνες για τους οποίους ανησυχεί ο Martin. «Η ΕΕ επενδύει λιγότερα από τα μισά από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες», προειδοποίησε, καθώς μόλις το ένα τέταρτο των χρημάτων του Next Generation EU – ένα επενδυτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε μέσω του κοινού δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας – αξιοποιείται αποτελεσματικά, όπως ανέφερε η Agefi τον Οκτώβριο.

Από την άλλη, ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), ένα πακέτο επενδύσεων και φορολογικών ελαφρύνσεων ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς, με μικρότερο διοικητικό φόρτο για τις αμερικανικές εταιρείες που επωφελούνται από τα δημόσια μετρητά.

Ως αποτέλεσμα, «διευρύνεται ένα διαρθρωτικό χάσμα μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ», εξήγησε ο Martin.

Η απάντηση της ΕΕ στον IRA, η οποία συνίσταται κυρίως στη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και στην εισαγωγή μιας νομικής πράξης για τη βιομηχανία των καθαρών μηδενικών εκπομπών (NZIA), έχει γίνει αντιληπτή από τη Medef ως «πιο περίπλοκη, πιο επίπονη, πιο αργή [και] λιγότερο σαφής για τις εταιρείες» από ό,τι παρέχουν οι ΗΠΑ.

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Martin επιθυμεί «μια ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική για τα κρίσιμα υλικά, την ενέργεια [και] την κατάρτιση […]» για να αντιμετωπίσει καλύτερα τον αμερικανικό ανταγωνισμό.

«Εξαιρετική απομόνωση»

Ενώ αυτή η «αλλαγή παραδείγματος» της βιομηχανικής πολιτικής υλοποιείται σιγά-σιγά, η Medef αποκαθιστά τους δεσμούς της με έναν απροσδόκητο φίλο: τη μεγάλη Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Αυτό, σημειώνει ο Martin, σηματοδοτεί το τέλος πολλών ετών «εξαιρετικής απομόνωσης» της BDI από τους Γάλλους ομολόγους της, ενώ η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα. Όμως, με την οικονομική ανάπτυξη να πέφτει σε αρνητικό έδαφος, οι γερμανικές επιχειρήσεις επιθυμούν να αναδημιουργήσουν μια «στενότερη συνεργασία» με τους εταίρους άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της BDI στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας – ένα ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη Γαλλία, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει κατοχυρώσει μια πολιτική μη πυρηνικής ενέργειας συνολικά.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι απολύτως συνεπής ή συνεκτική», δήλωσε ο Martin, προειδοποιώντας ότι «αν η γερμανική οικονομία παραπαίει, αυτό θα έχει αναγκαστικά αρνητικές επιπτώσεις και στη Γαλλία».

Πηγή: Euractiv

ΣΧΕΤΙΚΑ