Ενέργεια: Ανοίγει ξανά η «ψαλίδα» στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει ξανά η ψαλίδα ανάμεσα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μετά από ένα διάστημα που το χάσμα στις τιμές είχε γεφυρωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Η απόφαση της Fed να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έχει δώσει ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», ενώ η καλοκαιρία και η αυξημένη αποθήκευση έχει ρίξει την τιμή του φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο μαζί με τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent για τον Ιανουάριο «σκαρφάλωσαν» πάνω από τα 86 δολάρια το βαρέλι σήμερα μετά από πτώση περίπου 5% κατά τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, στις 16:30 ώρα Ελλάδος το brent σημειώνει άνοδο 1,20% στα 85,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αργό αυξάνεται κατά 1,30% στα 81,50 δολάρια το βαρέλι.

Το αργό έχει πλέον εγκαταλείψει το ασφάλιστρο πολέμου, καθώς οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή και θα διαταράξει τον εφοδιασμό των αγορών με πετρέλαιο δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί.

«Το μπρεντ διαπραγματεύεται σταθερά σήμερα το πρωί λόγω του θετικού οικονομικού κλίματος, αφού η Fed σταμάτησε την αύξηση των επιτοκίων», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της ING Ewa Manthey και Warren Patterson.

Οι ευρωπαϊκές τιμές για το φυσικό αέριο υποχωρούν περαιτέρω σήμερα, με τον δείκτη αναφοράς Dutch TTF να σημειώνει πτώση 2,40% στα 46,40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν στο αποκορύφωμα της περσινής κρίσης, αλλά παραμένει ευάλωτος σε διαταραχές, σύμφωνα με αναλυτές.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ήπειρο είναι σχεδόν πλήρη, ενώ η κατανάλωση παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Ωστόσο, η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Παράλληλα, ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί στην Ευρώπη μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Maxar Technologies. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, διατηρώντας την κατανάλωση φυσικού αερίου συγκρατημένη.

«Η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος διαταραχών», δήλωσε ο Τζον Χιούστον, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αύξησης των εισαγωγών φυσικού αερίου από άλλες χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ