Παράταση στο Brexit εξετάζουν Λονδίνο και Βρυξέλλες
Βρετανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50, εν μέσω των φόβων ότι η συμφωνία που έκλεισαν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν θα μπορέσει να εγκριθεί ως την 29η Μαρτίου, έγραψε η εφημερίδα The Daily Telegraph επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.
Επικαλούμενη τρεις πηγές προσκείμενες στην ΕΕ, η εφημερίδα αναφέρει πως βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι "βολιδοσκοπούν" και "δοκιμάζουν τα νερά" ως προς το ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 -- δηλαδή της επίσημης ειδοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε το δημοσίευμα.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι πάντοτε διαβεβαίωνε ότι το ΗΒ θα αποχωρήσει από την ΕΕ όπως προβλέπεται την 29η Μαρτίου και δεν θα υπάρξει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.
Το μέλλον του Μπρέξιτ παραμένει πάντως εντελώς αβέβαιο, καθώς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων αναμένεται να καταψηφίσουν την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία για το διαζύγιο που έκλεισε η πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι τον Νοέμβριο με την ΕΕ.
Χωρίς συμφωνία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη οδεύει να εγκαταλείψει ατάκτως την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Μαρτίου, κάτι που επιχειρηματίες και επενδυτές φοβούνται ότι θα φράξει τις αρτηρίες του εμπορίου, θα πανικοβάλει τις αγορές και θα προκαλέσει εξάρθρωση των γραμμών εφοδιασμού.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας του Μπρέξιτ θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας του ΗΒ, μιας χώρας με ΑΕΠ 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ίδια την ενότητα της χώρας και θα κρίνει εάν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει την επίζηλη θέση του ενός από τα δύο παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα.
Στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 συνολικά 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι (52%) τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης, ενώ 16,1 εκατ. (48%) τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Η Μέι ξεκίνησε τη διαδικασία του διαζυγίου την 29η Μαρτίου 2017, θέτοντας σε κίνηση τη διαδικασία βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αυτό σήμανε την έναρξη μιας διετούς περιόδου διαπραγμάτευσης για τους όρους της αποχώρησης.
Το Δικαστήριο της ΕΕ, το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαστικό όργανο, αποφάνθηκε τον περασμένο μήνα ότι το ΗΒ θα μπορούσε να ανακαλέσει μονομερώς τη διαδικασία αποχώρησης, δίνοντας κάποιες ελπίδες στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιδιώκουν να σταματήσουν το Μπρέξιτ με νέο δημοψήφισμα.