Fed: Τα «αγκάθια» της οικονομίας και το δίλημμα με τα επιτόκια
Σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής. Η σημερινή ανακοίνωση θα έρθει μια ώρα νωρίτερα από τη συνήθη, καθώς στις ΗΠΑ η ώρα αλλάζει μια εβδομάδα αργότερα σε σχέση με την Ευρώπη.
Τι θα ανακοινώσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει προεξοφληθεί από τις χρηματαγορές, καθώς σχεδόν κατά 99% τοποθετούνται στη διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό εύρος του 5,25% - 5,50%.
Μόλις ένα ποσοστό 1,4% τιμολογούνται για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, μια μείωση που θα φέρει το βασικό επιτόκιο της Fed στη ζώνη του 5% - 5,25%.
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν διαμηνύσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη, μέχρι ο πληθωρισμός να αρχίσει να αποκλιμακώνεται και να προσεγγίσει τον επίσημο στόχο του 2%.
Όμως, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία ο πληθωρισμός δεν συνιστά το μοναδικό «αγκάθι» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αγκάθι το οποίο ήταν ο λόγος που άνοιξε ο ταχύτερος κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια.
Όπως επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, «σε όλη τη διάρκεια της διετούς μάχης της με τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να πιέσει τους καταναλωτές αρκετά σκληρά μέσω των υψηλότερων επιτοκίων, ώστε να σταματήσουν να ξοδεύουν, να ευθυγραμμιστεί η ζήτηση με την προσφορά και να οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ χαμηλότερα των δυνατότητών της, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές». Κάτι όμως που δεν έχει συμβεί, όπως διαπιστώνει το Reuters.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε μήνα, δείχνουν όχι μόνο ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποφύγει την ύφεση, αλλά κινείται σε ένα πλαίσιο που σκιαγραφεί μια ισχυρή απόδοση.
Αυτές οι καλύτερες των εκτιμήσεων επιδόσεις, φέρνουν το διοικητικό συμβούλιο της Fed σε ένα δίλημμα: η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αν τελικά επιδράει όπως πρέπει στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν έναν βασικό στόχο. Την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Το χρήμα καθίσταται πιο ακριβό, ενόσω οι τιμές βρίσκονται στα ύψη. Ένας συνδυασμός που βαραίνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Οι καταναλωτές αναγκάζονται να δαπανούν λιγότερα και οι επιχειρήσεις να μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους, μεταξύ άλλων περιορίζοντας τις θέσεις εργασίας.
Εντούτοις, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Η αγορά εργασίας εμφανίζει μια ισχυρή εικόνα, μια αγορά η οποία κάθε μήνα παρουσιάζει ελλείψεις σε εργαζόμενους.
Από την άλλη, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί δεν νιώθουν πίεση στα εισοδήματά τους.
Με αυτό κατά νου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed κλήθηκαν χθες και σήμερα να αποφασίσουν για την πορεία των επιτοκίων.
Υπενθυμίζεται, ότι από τις 16 Μαρτίου 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια στις 11 από τις 13 συνεδριάσεις.
Κατόπιν των αυξήσεων αυτών, τα επιτόκια από το εύρος του 0% - 0,25%, έχουν φθάσει στο 5,25% - 5,50%. Οι δύο «στάσεις» στο διάστημα αυτό ήταν στις 14 Ιουνίου 2023 όταν διατήρησε τα επιτόκια στο 5% - 5,25% και στην τελευταία συνεδρίαση στις 14 Σεπτεμβρίου.