Μπορούν τα πυρηνικά να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή
Μπορεί να θεωρείται μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πηγές ενέργειας, όμως το «καμπανάκι» που χτύπησαν τα Ηνωμένα Έθνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο ως μέσο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
Συγκεκριμένα η Διακυβερνητική Ομάδα του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή δείχνει να αποδέχεται την άποψη πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα η οργάνωση Nature Conservancy σημειώνει την ανάγκη να επεκταθεί ο χρόνος λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων καθώς μπορούν να καλύψουν το 33% της ενεργειακής ζήτησης μέχρι το 2050.
Στις ΗΠΑ, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της παραγόμενης ενέργειας χωρίς εκπομπές όμως περισσότερο από το ένα τρίτο των μονάδων της χώρας, που αντιπροσωπεύουν το 22% της συνολικής πυρηνικής ικανότητας, προγραμματίζεται είτε να κλείσουν είτε να ενταχθούν στον κατάλογο εκείνων που θα κλείσουν μελλοντικά, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση κατά 4-6% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας έως το 2035.
Η πυρηνική ενέργεια είναι ακριβή και την περαιτέρω ανάπτυξή της εμποδίζουν δυνάμεις της αγοράς, κυρίως η σημαντική πτώση της τιμής της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία στο να παραχωρήσει η πυρηνική ενέργεια το μερίδιο αγοράς της τις ανανεώσιμες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανανεώσιμες πηγές δεν είναι ικανές να καλύψουν άμεσα το ενεργειακό κενό που θα προκύψει.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ όπου είναι ανεπτυγμένη και η αποθήκευση ενέργειας, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 8% της ενέργειας που παράγεται (η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 20%). Για το λόγο αυτό κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη των ΑΠΕ να εκτοπίσει τον άνθρακα και το φυσικό αέριο και όχι την πυρηνική ενέργεια.
Καταρχήν, ο φόρος άνθρακα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της πυρηνικής ενέργειας. Όμως όπως δήλωσαν και πάλι οι ψηφοφόροι της Ουάσινγκτον, οι φόροι στα καύσιμα παραμένουν αντιδημοφιλείς όπως διεπίστωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Μια εναλλακτική είναι τα κράτη να ανταμείψουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας με άλλους τρόπους, όπως την προσφορά μονάδων (credits) για μηδενικές εκπομπές.
Εάν αρκετά κράτη λάβουν τέτοια μέτρα, οι παλιές μονάδες θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε λειτουργία έως ότου η επόμενη γενιά πυρηνικών σταθμών να είναι έτοιμη. Η κατασκευή αυτών μπορεί επίσης να απαιτεί επιχορήγηση - για παράδειγμα, με τη μορφή πιστώσεων φόρου στις επενδύσεις.