Η κρίσιμη χρονιά του Τζάστιν Τριντό

Φωτό: AP Images

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ο Τζάστιν Τριντό έγινε πρωθυπουργός του Καναδά πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Φέτος, είναι χρονιά εκλογών και θα ζητήσει την επανεκλογή του.

Λίγο μετά την εκλογή, ο Τριντό ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο αποτελούνταν από τον ίδιο αριθμό αντρών και γυναικών. Και έγινε πρωτοσέλιδο όταν ερωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό και απάντησε, «επειδή είμαστε στο 2015».

Η εκλογή του προοδευτικού φιλελεύθερου νεαρού πολιτικού σήμανε μία μεγάλη αλλαγή για τον Καναδά, μετά από μία δεκαετία παραμονής των Συντηρητικών στην εξουσία. Η κυβέρνηση Τριντό κράτησε κάποιες από τις υποσχέσεις της: άλλαξε τον τρόπο που δίνονται τα επιδόματα παιδιών, νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς και αύξησε την άδεια πατρότητας.

Ωστόσο, υπήρξαν και κακές στιγμές: το καταστροφικό επίσημο ταξίδι στην Ινδία, οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που δεν έγιναν ποτέ και η διόρθωση των βραχυπρόθεσμων ελλειμμάτων που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο «μήνας του μέλιτος» του Τριντό με τους εκλογείς έχει τελειώσει και ο νεαρός πρωθυπουργός θα ζητήσει φέτος ξανά την ψήφο των πολιτών. Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι τρεις:

Κάποιοι Καναδοί νοιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω
Η οικονομία της χώρας πάει αρκετά καλά, η ανεργία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες και ο πληθωρισμός κινείται πλησίον του ιδανικού 2%. Ο Καναδάς κατάφερε να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ – αν και χρειάζονται διευκρινίσεις – και το Μεξικό, μετά από μήνες αβεβαιότητας, ωστόσο δεν αισθάνονται όλοι οι πολίτες ασφαλείς για το μέλλον. Σύμφωνα με ειδικούς, αρκετοί πολίτες αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον, αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω, ότι η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει από γενιά σε γενιά, ότι η οικονομία ίσως πέσει σε ύφεση και ότι μπορεί να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να έχουν σωρεύσει χρέη, κυρίως για στεγαστικά δάνεια, ενώ οι τιμές ακινήτων σε μεγάλες πόλεις, όπως το Τορόντο και το Βανκούβερ έχουν εκτιναχθεί. Για τον Τριντό, που εξελέγη με σύνθημα να στηρίξει τη μεσαία τάξη, αυτό ίσως αποδειχθεί πρόβλημα για τις επερχόμενες εκλογές.

Το πετρέλαιο ίσως «τον κάψει»
Το πετρέλαιο και το περιβάλλον είναι οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης Τριντό εδώ και μήνες. Η πολιτική του για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συναντά τις αντιδράσεις πολλών τοπικών κυβερνήσεων που επηρεάζονται από τα μέτρα. Επίσης, το θέμα διχάζει πραγματικά και τους ψηφοφόρους. Ο Τριντό είχε υποσχεθεί ότι οι φόροι θα επέστρεφαν στα νοικοκυριά με διάφορα είδη απαλλαγών, όμως πλέον οι πολίτες ανησυχούν για τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και στο κόστος θέρμανσης. Ταυτόχρονα, η εικόνα του οικολόγου που είχε χτίσει ο Καναδός πρωθυπουργός έχει πληγεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να χτίσει την επέκταση ενός τεράστιου αγωγού. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εξαγριωθεί με τη στήριξη της Φιλελεύθερης κυβέρνησης του Τριντό στον αγωγό Trans Mountain, με τους ειδικούς όμως να θεωρούν την επέκτασή του απαραίτητη για το μέλλον της χώρας. Αυτή τη στιγμή, η κατασκευή του αγωγού είναι στα δικαστήρια, με τους εργαζόμενους και τους υποστηρικτές του έργου να διαδηλώνουν υπέρ της πραγματοποίησής του.

Η μετανάστευση
Παρότι, οι Καναδοί γενικά δεν ανησυχούν για τη μετανάστευση – τους απασχολεί πολύ περισσότερο η δημόσια υγεία και η οικονομία – τα Νότια σύνορα της χώρας έχουν καταστεί ένα σοβαρό θέμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 38.500 μετανάστες διέσχισαν παράνομα τα σύνορα για να ζητήσουν άσυλο στον Καναδά. Ο μεγάλος αριθμός αιτημάτων έφερε το σύστημα στα όρια του, με την αναμονή για ακρόαση να φτάνει τους 20 μήνες. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει εκστρατείες ενημέρωσης, τονίζοντας ότι το άσυλο δεν είναι δεδομένο, ωστόσο μετά την αποκάλυψη ότι το θέμα να στοιχίσει στους Καναδούς φορολογούμενους πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια Καναδά, υπάρχει πλέον η αίσθηση στον κόσμο ότι η κυβέρνηση δεν έχει χειριστεί σωστά την κατάσταση. Ο υπουργός Μετανάστευσης είναι ο πιο αντιδημοφιλής υπουργός, ενώ οι επαρχίες του Κεμπέκ και του Οντάριο ζητούν αύξηση των πόρων από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το μεταναστευτικό είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» του Τριντό.

ΣΧΕΤΙΚΑ