Η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου δήλωσε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί να συνεργαστεί με το Πεκίνο

NEWSROOM
H υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ-Φωτογραφία Ap Images
H υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Τσιανγκ-Φωτογραφία Ap Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εργαστούν από κοινού με την Κίνα για την επίλυση προβλημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη, είπε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο στον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Πεκίνο.

Η Ραϊμόντο είναι η τελευταία αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επισκέπτεται την Κίνα στην προσπάθεια να ενισχυθεί η επικοινωνία, ιδιαίτερα στην οικονομία και στην άμυνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις θα μπορούσε να ξεφύγει εκτός ελέγχου.

"Υπάρχουν άλλοι τομείς παγκόσμιας ανησυχίας, όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η κρίση με τη φαιντανύλη, όπου μπορούμε να εργαστούμε μαζί σας ως δύο παγκόσμιες δυνάμεις για να κάνουμε αυτό που είναι σωστό για όλη την ανθρωπότητα", είπε η Ραϊμόντο στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού.

Ο Λι είπε πως οι βαθιές σχέσεις και η εμπορική συνεργασία μπορούν να είναι επωφελείς όχι μόνο για τις χώρες τους αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος ο ένας του άλλου όμως η Ουάσινγκτον εμπορεύεται τώρα περισσότερο με γειτονικές χώρες, τον Καναδά και το Μεξικό, ενώ το Πεκίνο έχει περισσότερες ανταλλαγές με τη Νοτιοανατολική Ασία.

Νωρίτερα σήμερα, η Ραϊμόντο είπε στον 'τσάρο' της οικονομίας της Κίνας Χε Λιφένγκ πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να αποσυνδεθούν από την Κίνα.

"Ενώ δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ σε ό,τι αφορά την προστασία της εθνικής ασφάλειάς μας, θέλω να είμαι σαφής ότι δεν θα επιδιώξουμε ποτέ να αποσυνδεθούμε ή να παρακωλύσουμε την οικονομία της Κίνας", είπε.

Πριν από τη συνάντησή της με τον Χε, η Ραϊμόντο και ο υπουργός Τουρισμού Χου Χεπίν συμφώνησαν να διεξαχθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους στην Κίνα η 14η Σύνοδος Ηγεσίας Κίνας-ΗΠΑ, μια ένδειξη πως η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων είναι σημαντική ως μια εξασφάλιση της διμερούς σχέσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να αναβιώσει και να εξελίξει την τουριστική συνεργασία των δύο χωρών, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου. Η προηγούμενη σύνοδος είχε διεξαχθεί το 2019 στο Σιάτλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ