Brexit: Τα σενάρια για τη βρετανική οικονομία
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Ενδεχόμενη αποχώρηση χωρίς συμφωνία αναμένεται να φέρει μεγάλη αναταραχή, ενώ αν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να περιοριστούν οι συνέπειες για την οικονομία της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές της UBS προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Βρετανία «θα πέσει σε βαθιά ύφεση», ενώ αν υπάρξει συμφωνία, οι δύσκολες αποφάσεις θα αναβληθούν για αργότερα και θα πάψει, προς το παρόν τουλάχιστον, η αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις.
Τα δυο σενάρια και η έκπληξη:
Η άτακτη αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα σπείρει τον όλεθρο στις βρετανικές επιχειρήσεις, τονίζουν αναλυτές σε έρευνα του CNN. Οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με εμπορικούς δασμούς και ένα αβέβαιο νομικό περιβάλλον. Λομπίστες τονίζουν ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν προετοιμαστεί για άτακτο Brexit. Έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 7,7% τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ η ζημιά θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν σταματήσει η μετανάστευση στη Βρετανία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εταιρεία ερευνών Capital Economics εκτιμά συρρίκνωση 0,2% της οικονομίας το 2019 και πτώση της στερλίνας στο 1,12 έναντι του δολαρίου από τα τρέχοντα επίπεδα του 1,26. η Oxford Economics προβλέπει συρρίκνωση 2,1% έως το τέλος του 2020.
Παρότι είναι βέβαιο ότι η βρετανική οικονομία θα βρεθεί σε χειρότερη θέση με όλα τα σενάρια Brexit που έχουν μελετηθεί, γεγονός είναι ότι αν υπάρξει συμφωνία, τότε θα πάψει η αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, που έχουν περάσει τα τελευταία δύο χρόνια υπό πλήρη άγνοια για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Ήδη, οι σύνδεσμοι επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Βρετανία πιέζουν του βουλευτές να δεχτούν τη συμφωνία. Εξ άλλου, η αβεβαιότητα ήταν αυτή που συνέβαλε στην επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Πλήγμα έχουν δεχτεί και οι καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και οι επενδύσεις. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η συμφωνία ίσως να μην έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία μακροπρόθεσμα, όμως μεσοπρόθεσμα θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στις επιχειρήσεις.
Βέβαια, οι μόνες επιλογές του Λονδίνου δεν είναι η συμφωνία της Μέι και η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια, με πολύ καλύτερες προοπτικές: η αναβολή του Brexit και η οριστική ματαίωση του.