Κίνα: Η συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας επιταχύνεται τον Ιούνιο

NEWSROOM
Κίνα
Κίνα/ Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα υπέστη τον Ιούνιο συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, καθώς η ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού εξακολουθεί να μοιάζει να ασθμαίνει.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), αντανάκλαση της υγείας του βιομηχανικού κόσμου, έφθασε τις 49 μονάδες, έναντι 48,8 τον Μάιο, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, επίπεδο που γενικά συνάδει με τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όταν ο δείκτης είναι ανώτερος του 50 υποδεικνύει επέκταση της βιομηχανικής δραστηριότητας και όταν είναι κατώτερος συρρίκνωσή της. Ο PMI είχε φθάσει στις 52,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο επίπεδό του την τελευταία δεκαετία, όμως συρρικνώνεται έκτοτε.

Η Κίνα προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022 στην άρση των δρακόντειων μέτρων που εφάρμοζε για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας για σχεδόν τρία χρόνια, επιτρέποντας στην οικονομία της να ανακάμψει. Το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο η οικονομία της αντιμετωπίζει πρόβλημα λόγω της υπερχρέωσης του τομέα των ακινήτων (πυλώνα της ανάπτυξης παραδοσιακά), τη χειμερία νάρκη της κατανάλωσης, με φόντο την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας, και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που μειώνει τη ζήτηση των αγαθών που παράγονται στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση όρισε φέτος στόχο ως προς την ανάπτυξη «περί το 5%», που είναι ανάμεσα στους χαμηλότερους εδώ και δεκαετίες, όμως έχει ελπίδες να τον επιτύχει, διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

«Η δυναμική της οικονομίας παραμένει αρκετή ασθενική στην Κίνα» και «η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει», κάτι που αναμένεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή ζήτηση «τους επόμενους μήνες», προειδοποιεί ωστόσο ο οικονομολόγος Τζιουέι Τζανγκ, της εταιρείας Pinpoint Asset Management.

Ο δείκτης PMI για τη μη βιομηχανική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες, παρέμεινε σε θετικό έδαφος, αλλά υποχώρησε στο 53,2 τον Ιούνιο, από 54,5 τον Μάιο.

«Πέρα από κάποιες συμβολικές μειώσεις επιτοκίων, οι αρχές ως τώρα δεν έχουν ανακοινώσει σημαντικά μέτρα ανάκαμψης», που είναι «απαραίτητα για να αποφευχθεί νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης», σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας Capital Economics.

Για να τονωθεί η δραστηριότητα, η κινεζική κεντρική τράπεζα προχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες σε μειώσεις των κατευθυντήριων επιτοκίων της. Όμως κινέζοι και ξένοι οικονομολόγοι προσμένουν από το Πεκίνο ευρύ πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ