Αναλυτές: Ανεπαρκής, η αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 15% στην Τουρκία

NEWSROOM
γυναίκα με μπούργκα, μάσκα και τουρκική σημαία
AP Photo/ Francisco Seco

Ανεπαρκής είναι, σύμφωνα με Γάλλους αναλυτές, η αύξηση από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας του βασικού επιτοκίου της στο 15%.

Ο Χαμίς Κινεάρ, της εταιρείας συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft, αναφέρει στην γαλλική εφημερίδα "La Tribune" ότι «το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων ήταν μικρότερο από τη μέση προσδοκία της αγοράς για αύξηση στο 17-20%». Ο ίδιος το θεωρεί «σημάδι ότι η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας επιδιώκει να είναι προσεκτική για να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Σημειώνεται ότι, πριν από την απόφαση, η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει σχέδια για αύξηση επιτοκίων έως και 25% μέχρι το τέλος του έτους, η JPMorgan και η Bank of America ανέμεναν αύξηση στο 25%, ενώ οικονομολόγος της Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι «ένας συμβατικός αξιωματούχος θα ανέβαζε τα επιτόκια στο 40%, το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων που ισχύουν». Έτσι η αύξηση των επιτοκίων στο 15% παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, από τη επανεκλογή του το Μάιο, έδωσε σημάδια πιθανής στροφής προς μια πιο συμβατική πολιτική.Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ο Τούρκος πρόεδρος, συνηθισμένος να αποπέμπει υπουργούς και διοικητές όταν έρχονταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις του, θα μπορούσε να δυσκολέψει τα πράγματα, με ορισμένους παρατηρητές να εκφράζουν φόβους ως προς την ανεξαρτησία, για παράδειγμα, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης μετά την αύξηση του επιτοκίου, ο Γάλλος οικονομολόγος Ρεμί Μπουρζό εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, επισημαίνοντας ότι σήμερα η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτείται από τα εμπορικά ελλείμματα, τις χρηματοδοτικές φούσκες και τις τεράστιες απαιτήσεις από το εξωτερικό. Κατά τον ίδιο, «η ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι υψηλή, αλλά είναι τεχνητή και όχι βιώσιμη».

ΣΧΕΤΙΚΑ