Επιπλέον 1,3 δισεκ. δολάρια για την ενίσχυση της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

NEWSROOM
ουκρανία πόλεμος
AP Photo

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν 1,3 δισεκ. δολάρια επιπλέον βοήθεια στην οικονομία της Ουκρανίας, κυρίως στις βασικές υποδομές, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν από το Λονδίνο όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την εμπόλεμη χώρα.

«Όσο διάστημα η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει, θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί: να ανοικοδομήσει ζωές, να ανοικοδομήσει τη χώρα, να ανοικοδομήσει το μέλλον της», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Περίπου η μισή αμερικανική βοήθεια (520 εκατ. δολάρια) θα χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, ενώ 657 εκατ. δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για τον «εκσυγχρονισμό» των ουκρανικών σιδηροδρόμων, των λιμανιών, των συνόρων και «όλων των σημαντικών υποδομών που συνδέουν τη χώρα με την Ευρώπη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα πάνε για τη στήριξη ουκρανικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση της διαδικασίας ψηφιοποίησης της ουκρανικής δημόσιας διοίκησης, κυρίως με στόχο «να παταχθεί η διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος, ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Ουκρανούς ηγέτες από τους οποίους ζήτησε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια για να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία και ανάπτυξη και περισσότερα από 40 δισεκ. για τη στρατιωτική στήριξη της χώρας.

Όμως, όπως δήλωσαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, ο Μπλίνκεν κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Αν και οι κυβερνήσεις και οι οικονομικοί θεσμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κινητοποιήσει το απαραίτητο επίπεδο επενδύσεων για να ικανοποιήσει τις μαζικές ανάγκες της χώρας», εκτίμησε.

Παράλληλα ο Μπλίνκεν επέμεινε ότι η Ρωσία θα πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που προκάλεσε η εισβολή της. «Η Ρωσία ευθύνεται για την καταστροφή της Ουκρανίας. Και η Ρωσία πρέπει τελικά να στηρίξει το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της η φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι η ΕΕ έχει «ειδική ευθύνη» έναντι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα, καθώς παρουσίασε τα επενδυτικά σχέδια του μπλοκ για τη χώρα.

«Αυτά είναι για τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας. Αλλά ας μιλήσουμε για το μέλλον. Πιστεύω ότι η ΕΕ έχει ειδική ευθύνη», σημείωσε. «Οι Ουκρανοί μάς λένε ότι, όταν φαντάζονται το μέλλον τους, βλέπουν τη σημαία της Ευρώπης να κυματίζει στις πόλεις τους. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της ένωσής μας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας με την ένταξή της στην ΕΕ.

«Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να συνδέσουμε κι άλλο την ανάκαμψη της Ουκρανίας με τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ», σχολίασε. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση μιας Ουκρανίας που θα ταιριάζει στην ΕΕ».

Εξάλλου η Γαλλίδα ομόλογός της Κατρίν Κολονά παρουσίασε έναν νέο μηχανισμό ασφάλισης από τις επιπτώσεις του πολέμου για να στηριχθεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας.

«Ανακοινώνω σήμερα τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης για την κάλυψη των επενδύσεων στην Ουκρανία από κινδύνους που συνδέονται με τον πόλεμο, μέσω της γαλλικής κρατικής τράπεζας επενδύσεων», εξήγησε η Κολονά.

ΣΧΕΤΙΚΑ