Η ΕΚΤ διόρισε διαχειριστές στην Banca Carige

NEWSROOM
Η ΕΚΤ διόρισε διαχειριστές στην Banca Carige
AP Images

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι διόρισε τρεις προσωρινούς διαχειριστές για να αναλάβουν τον έλεγχο της ιταλικής Banca Carige, σε μία προσπάθεια να διάσωσης της τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς απέτυχε να αυξήσει τα κεφάλαιά της στα τέλη της περυσινής χρονιάς.

«Η ΕΚΤ διόρισε του Φάμπιο Ινοσέντσι, Πιέτρο Μοντιάνο και Ραφαέλε Λένερ ως προσωρινούς διαχειριστές… επιφορτισμένους με τη διασφάλιση της σταθερότητας της (Carige)», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της.

Η Carige, που έχει την έδρα της στη Γένοβα, δεν κατάφερε τον περασμένο μήνα να πετύχει τη στήριξη των μετόχων της για μία έκδοση μετοχών 400 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του σχεδίου διάσωσής της από ιταλικές τράπεζες, προκειμένου να θωρακισθεί ο κλάδος από τον κίνδυνο μίας νέας κατάρρευσης τράπεζας. Η απόφαση ελήφθη μετά την παραίτηση της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Carige, περιλαμβανομένων του προέδρου Μοντιάνο και του διευθύνοντος συμβούλου Ινοσέντσι, λόγω της αποτυχίας έγκρισης της αύξησης κεφαλαίου.

Η ιταλική Αρχή για την εποπτεία της αγοράς ανέστειλε σήμερα τις συναλλαγές σε μετοχές της Carige για μία ημέρα, μετά από αίτημα της τράπεζας. Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μετά την είδηση, με τον δείκτη τους να υποχωρεί 2,2%.

Η ΕΚΤ, που εποπτεύει άμεσα τη 10η μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα είχε ζητήσει από την Carige να ολοκληρώσει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσής της και να επιδιώξει τη συγχώνευσή της με μία ισχυρότερη τράπεζα. Μεγαλύτερος επενδυτής της Carige είναι η ιταλική οικογένεια Μαλακάλτσα που κατέχει ποσοστό 27,6% μετά την επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ που έκανε για ένα μερίδιο που αξίζει 20 εκατ. ευρώ με τις σημερινές αγοραίες τιμές.

Η Carige είναι η τελευταία μεγάλη προβληματική τράπεζα της Ιταλίας, μετά τη διάσωση από τη Ρώμη της Monte dei Paschi di Siena το 2016 και τη μεταφορά στην Intesa Sanpaolo της διάσωσης δύο μικρότερων τραπεζών με έδρα το Βένετο.

Η Carige έχει αντλήσει 2,2 δισ. ευρώ από επενδυτές από το 2014, καταγράφοντας ζημιές 1,5 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω «κόκκινων» δανείων. Τα προβλήματα της τράπεζας προέρχονται από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και υπερβολικής έκθεσης στη συμπιεσμένη εγχώρια οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ