Ο διάσημος hedge fund μάνατζερ, Μ. Μπέρι, κατακρίνει το σχέδιο για την διάσωση της SVB
Ο θρυλικός επενδυτής Μάικλ Μπέρι είναι μεταξύ των λίγων διαφωνούντων για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο αποκαλύφθηκε στις 12 Μαρτίου από το Υπουργείο Οικονομικών , την Federal Reserve και την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), για να αποφευχθεί η μετάδοση από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και για να ηρεμήσουν τις παγκόσμιες αγορές.
Λίγο πριν το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών αγορών στην Ασία και την Ευρώπη, οι τρεις ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα, εν μέσω φόβων σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους ότι το κλείσιμο της SVB θα ανάγκαζε τις start up και τους πελάτες μικρών επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε δύσκολες επιλογές προκειμένου να μην υποβάλουν αίτηση πτώχευσης.
Όλοι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, δήλωσαν οι τρεις ρυθμιστικές αρχές, απομακρύνοντας έτσι την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα από μια ανακοίνωση της FDIC.
Νέα δανειακή διευκόλυνση για ιδρύματα
Η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο της SVB ( SIVB ) μετά από bank run , που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδίαζε να συγκεντρώσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια εκδίδοντας νέες κοινές και μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές για να στηρίξει τα οικονομικά της, μετά την πώληση των ομολόγων της με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία έγινε ο διαχειριστής 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις πελατών, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων από διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις και από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της τεχνολογίας. Δημιούργησε μια νέα οντότητα και ανέφερε ότι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες, δηλαδή οι πελάτες της SVB με περισσότερα από 250.000 $ στους λογαριασμούς τους, δεν θα είχαν, προς το παρόν, πρόσβαση στα χρήματά τους.
Αυτή η ανακοίνωση άφησε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα πολλών νεοφυών επιχειρήσεων να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κεφάλαιά τους είναι κλειδωμένα. Το FDIC είχε επίσης πει ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες «προκαταβολή μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας».
Το ερώτημα ήταν πόσο θα έφτανε αυτό το «προκαταβολικό μέρισμα».
Εταιρείες με λογαριασμούς στην SVB, πιστωτικές γραμμές και πιστωτικές διευκολύνσεις αναρωτιόντουσαν τι σήμαινε αυτό για αυτές, πότε θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, εάν θα μπορούσαν να βγάλουν όλα τα κεφάλαιά τους έξω και εάν θα είχαν πρόσβαση στην πίστωσή τους γραμμές.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 12 Μαρτίου διέλυσαν εντελώς αυτές τις αβεβαιότητες. Επιπλέον, η Fed δήλωσε ότι δημιουργεί ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης (BTFP), σκοπός του οποίου θα είναι η προστασία των ιδρυμάτων που επηρεάζονται από την κατάρρευση της SVB.
Αυτή η διευκόλυνση θα παρέχει δάνεια, διάρκειας έως και ενός έτους, σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα θεματοφύλακα, ενεχυρίαση αμερικανικών ομολόγων, χρέος πρακτορείων, τίτλους με υποθήκη και άλλα περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τις προϋποθέσεις ως εγγύηση, δήλωσε η Fed . σε ξεχωριστή δήλωση.
«Άνθρωποι γεμάτοι ύβρις και απληστία παίρνουν ανόητα ρίσκα»
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα αποτιμώνται στο ακέραιο, δηλαδή στην αρχική τους αξία, ανεξάρτητα από τη μεταβολή των επιτοκίων, η άνοδος των οποίων τους τελευταίους μήνες έχει μειώσει την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων που αγοράζονται όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Αυτό το μέτρο εκνεύρισε ιδιαίτερα τον μεγαλοεπενδυτή Μάικ Μπέρι, που το 2008 έβγαλε δισεκατομμύρια δολάρια καθώς προέβλεψε την κρίση που ήρθε από την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ιστορία με το ποντάρισμά του αυτό έγινε βιβλίο και ταινία με τίτλο «Το μεγάλο σορτάρισμα» (The big short).
«2000, 2008, 2023, είναι πάντα το ίδι. Άνθρωποι γεμάτοι ύβρις και απληστία παίρνουν ανόητα ρίσκα και αποτυγχάνουν. Και μετά αρχίζουν να τυπώνονται χρήματα.» σημείωσε ο Μπέρι προσθέτοντας ειρωνικά «Επειδή αυτό λειτουργεί τόσο καλά.»
Για τον Μπέρι, αν κάθε φορά που οι εταιρείες και οι επενδυτές κάνουν λάθη και πρέπει να σωθούν επειδή το σύστημα υποτίθεται ότι κινδυνεύει, η απληστία και οι κακοί παράγοντες ενθαρρύνονται, φαίνεται να λέει.
Ο Μπέρι φαίνεται να είναι της άποψης ότι δεν έπρεπε να είχαμε βοηθήσει τόσο πολύ αυτούς τους κακούς επενδυτςές.
Εδώ και αρκετούς μήνες, ο ιδρυτής της Scion Asset Management προέβλεψε ένα κραχ στο χρηματιστήριο. Τις τελευταίες ημέρες συνέκρινε τη Silicon Valley Bank με την εταιρεία Enron, η οποία κατέρρευσε το 2001, μετά από ένα σκάνδαλο με τις λογιστικές της πρακτικές.
Στη συνέχεια προέβλεψε ότι μια άλλη μεγάλη τράπεζα επρόκειτο να πέσει, αναφερόμενος στην WorldCom, η οποία παραδέχτηκε ότι διόγκωσε τεχνητά τα κέρδη της κατά περίπου 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002.
Η κατάρρευση της Enron, που ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα αυτή της WorldCom, συγκλόνισε την παγκόσμια οικονομία.