Ζοφερό το μέλλον για τη γερμανική οικονομία σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ

NEWSROOM
Γερμανία
Γερμανία/ Φωτογραφία shutterstock

Η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ οδηγείται προς ένα ζοφερό μέλλον, με τις επιχειρήσεις να είναι πιο απαισιόδοξες από ότι κατά την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που διέρρευσε.

Το έγγραφο, το οποίο προέρχεται από την Επιτροπή, εξετάζει πώς η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την Ένωση στο μέλλον, αναφέρει η BILD.

Όσον αφορά τη Γερμανία, επισημαίνεται ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αυτοκινητοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανίας της χώρας, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ηγετικές εταιρείες της αγοράς όπως η BASF, η BMW και η Volkswagen έχουν ήδη ανακοινώσει μετεγκαταστάσεις και επενδύσεις στο εξωτερικό, γράφει το Focus.

Το έγγραφο της Κομισιόν χτυπά επίσης τις προσπάθειες της Γερμανίας να καλύψει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να αυξήσει την ικανότητά της να αναπτύσσει νέες μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κατασκευή νέων τερματικών σταθμών LNG και επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια).

Το έγγραφο επισημαίνει, ειδικότερα, τις τάσεις των τιμών που επηρεάζουν καταστροφικά τις επενδύσεις της Γερμανίας στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησής το 80% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

«Οι τάσεις των τιμών αναγκάζουν περίπου το 40% των επιχειρήσεων να αναβάλουν τις επενδύσεις προς τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό. Σχεδόν μία στις τέσσερις εταιρείες σκέφτεται (ή βρίσκεται ήδη στη διαδικασία) να μεταφέρει μετοχές, παραγωγή ή θέσεις εργασίας στο εξωτερικό», αναφέρεται στο έγγραφο που διέρρευσε.

Εκτός από την αναταραχή που δημιουργεί η άνοδος των τιμών, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει επίσης τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνεται, όχι μόνο η ΕΕ αναμένεται να δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την Κίνα και τις ΗΠΑ λόγω της απόφασής της να διακόψει σταδιακά τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα των δύο χωρών για την έντονη επιδότηση της πράσινης ενέργειας θα έχουν επίσης αντίκτυπο.

Προσθέτει ότι ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και η βιομηχανική πολιτική της Κίνας για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια αποτελούν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ΕΕ.

Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας» για την αντιμετώπιση του IRA, το οποίο έτυχε σε μεγάλο βαθμό θετικής υποδοχής από τον συνασπισμό της Γερμανίας και τη βιομηχανία, τα κράτη παραμένουν διχασμένα όσον αφορά το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας».

Αν και το μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας μεσοπρόθεσμα, τα κράτη μέλη διαφωνούν σχετικά με το αν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

Η Γαλλία και η Ιταλία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στα ταμεία της ΕΕ.

Για την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει την Πράξη για τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών την επόμενη εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ