Τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα του 2018

Η υπόθεση Facebook - Cambridge Analytica ήταν από τα σκάνδαλα της χρονιάς που περνάει / Φωτό: Shutterstock

Αυτή η χρονιά θα μείνει αξέχαστη αλλά όχι για καλό λόγο σε ορισμένες εταιρείες και στα υψηλόβαθμα στελέχη τους, που βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των αρχών αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε κυκλώματα υπεξαιρέσεων και για απάτη. Άλλα μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου επιχειρείν εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι θύτες της σεξουαλικής παρενόχλησης εμφανίζονται να τη γλιτώνουν με παχυλές αποζημιώσεις.

Το 2018 αποδείχθηκε μια πολύ κακή χρονιά για το Facebook που εκτέθηκε -κάποιοι λένε ανεπανόρθωτα- για τις πρακτικές του σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η αποκάλυψη ότι στοιχεία 87 εκατ. χρηστών του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στον πλανήτη διέρρευσαν στην εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία μεταξύ άλλων οργάνωνε διαφημιστικές εκστρατείες υπέρ του Brexit και του Τραμπ προκάλεσε κατακραυγή και έρευνες σε ΗΠΑ και Ε.Ε. που δεν θα κλείσουν τόσο εύκολα. Επίσης, στην ίδια χρονιά αποκαλύφθηκε πως το Facebook είχε προχωρήσει σε μυστικές συμφωνίες με άλλες εταιρείες για να δίνει σε αυτές πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία χρηστών χωρίς τη συναίνεση των τελευταίων, ενώ τον Σεπτέμβριο αποκαλύφθηκε πως τα προσωπικά στοιχεία 29 εκατ. χρηστών είχαν υποκλαπεί από άγνωστους δράστες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τον Νοέμβριο αποκαλύφθηκε πως το Facebook προσέλαβε μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων που επιχείρησε να εμφανίσει τον Τζορτζ Σόρος ως τον ενορχηστρωτή των επικρίσεων σε βάρος του μεγάλου κοινωνικού δικτύου. Αν θέλετε να ποντάρετε σε κάτι με απειροελάχιστες ελπίδες να χάσετε, το ότι το Facebook θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από τις ρυθμιστικές αρχές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, είναι το πιο σίγουρο στοίχημα τοπυ 2019.

Ήταν 7 Αυγούστου του 2018 όταν ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο Elon Musk, έγραψε ένα tweet όπου ανέφερε ότι σκέφτεται να βγάλει την εταιρεία από το Χρηματιστήριο προσφέροντας στους μετόχους 420 δολάρια ανά μετοχή και πως έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.

Το tweet τράβηξε την προσοχή της SEC, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που μετά από τη σχετική έρευνα που ακολούθησε επέβαλε στην Tesla και τον Elon Musk από 20 εκατ. δολάρια στον καθένα και υποχρέωσε τον τελευταίο να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου.

Elizabeth Holmes

Η Elizabeth Holmes έγινε αγαπημένη της Σίλικον Βάλεϊ όταν το 2003 και σε ηλικία 19 ετών ίδρυσε την Theranos, πείθοντας τους επενδυτές πως οι συσκευές της εταιρείας της μπορούσαν να διαγνώσουν τον καρκίνο με δείγμα μερικές σταγόνες αίματος. Μετά από πολλά χρόνια και αφού οι συσκευές είχαν αποδειχθεί διόλου αξιόπιστες ξεκίνησε μία σε βάθος έρευνα που είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο Σεπτέμβριο η Theranos να κατεβάσει ρολά και η Holmes να βρεθεί αντιμέτωπη με βαριές κατηγορίες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η Holmes εξαπάτησε επενδυτές, γιατρούς και ασθενείς αν και η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, υψηλόβαθμα στελέχη της Goldman Sachs διοργάνωσαν μια επιχείρηση υπεξαίρεσης δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό fund 1MDB της Μαλαισίας. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία υποστηρίζει πως η «δουλειά» οργανώθηκε από ορισμένους διεφθαρμένους υπαλλήλους της, αν και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τόσο ο νυν όσο και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος γνώριζαν για το θέμα.

Η δανέζικη τράπεζα Danske Bank βρέθηκε το 2018 στο επίκεντρο μιας θύελλας μετά την αποκάλυψη ότι ένας μηχανισμός ξεπλύματος βρώμικου χρήματος λειτουργούσε στη θυγατρική της στην Εσθονία. Μάλιστα, το «πλυντήριο» λειτουργούσε ιδιαίτερα αποδοτικά, αφού η Danske Bank Εσθονίας φέρεται να «καθάρισε» 200 δισ. ευρώ. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Deutsche Bank, στα κεντρικά γραφεία της οποίας είχαν εισβάλει πρόσφατα Γερμανοί εισαγγελείς και αστυνομικοί που ερευνούν άλλη υπόθεση στην οποία φαίνεται να μετέχουν στελέχη του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού.

Σπανίως ακούμε για στάσεις εργασίας στις αμερικανικές επιχειρήσεις, όμως τον περασμένο Οκτώβριο εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε μία κινητοποίηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της εταιρείας σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Αιτία αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι ο Andy Rubin, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Android, αποχώρησε το 2014 από την εταιρεία μαζί με μία αποζημίωση 90 εκατ. δολαρίων, μετά από κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος μίας υπαλλήλου. Το «χρυσό αλεξίπτωτο» που προσέφερε η Google στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της -αλλά και η σιωπή της για το θέμα- προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία επιχείρησε να καθαρίσει τη δημόσια εικόνα της λέγοντας πως με το αιτιολογικό της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει απολύσει 48 άτομα χωρίς να τους δώσει καμία αποζημίωση, ωστόσο δεν εξήγησε τίποτα για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση Rubin. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων όμως επεκτάθηκαν και σε άλλα θέματα. Η συνεργασία της Google με το Πεντάγωνο στο πλαίσιο ενός προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στο εσωτερικό της εταιρείας με χιλιάδες εργαζόμενους, να ζητούν από τη διοίκηση να αναθεωρήσει τη στάση της. Υπό την πίεση και από το εσωτερικό της, η Google υποχρεώθηκε να μην ανανεώσει τη συνεργασία η οποία πάντως λήγει το 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ