Ο τσουχτερός λογαριασμός της κλιματικής αλλαγής

Φωτό: AP Images

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είχαν τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Christian Aid. Η φιλανθρωπική οργάνωση, ωστόσο, έδωσε στη δημοσιότητα και μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, καθώς τουλάχιστον δέκα φυσικές καταστροφές κόστισαν πάνω από 1 δισ. δολάρια η κάθε μία, με το κόστος των τεσσάρων εξ αυτών να ξεπερνά τα 7 δισ. δολάρια η μία.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη αποδείξει ότι οι καύσωνες στην Ευρώπη επηρεάζονται άμεσα από την κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ οι συγγραφείς της έκθεσης τονίζουν ότι κάποια γεγονότα επηρεάζονται από τις αλλαγές στη διαμόρφωση του καιρού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Οι πιο κοστοβόρες καταστροφές ήταν οι τυφώνες Φλόρενς και Μάικλ, που στοίχισαν περί τα 17 δισ. δολάρια και 15 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Έρευνα μάλιστα έδειξε ότι οι βροχοπτώσεις που ήρθαν μετά τον τυφώνα Φλόρενς ήταν κατά 50% ισχυρότερες απ’ ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Όσον αφορά στον τυφώνα Μάικλ, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συνέβαλε στη θέρμανση του νερού, αυξάνοντας την ένταση και την ταχύτητα της καταιγίδας.

Στην Ιαπωνία το καλοκαίρι των ακραίων καιρικών φαινομένων που σημαδεύτηκε από πλημμύρες και καύσωνες προκάλεσε σημαντικές καταστροφές. Οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 230 άνθρωποι, ενώ το κόστος των καταστροφών ανήλθε σε 7 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια, ήρθε ο τυφώνας Τζέμπι, η πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε τη χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

Καύσωνες χτύπησαν τη χρονιά που μας πέρασε και την Ευρώπη, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι η κλιματική αλλαγή διπλασίασε την πιθανότητα τέτοιων φαινομένων. Mελέτη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι η πιθανότητα για καύσωνες αυξήθηκε κατά 30 φορές λόγω της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με την έρευνα της Christian Aid, παρότι τα γεγονότα αυτά είχαν άμεσες επιπτώσεις στις ζωές των ανθρώπων, αλλά και στις οικονομίες κυρίως των αναπτυσσόμενων χωρών, υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες καταστροφές με μεγάλη διάρκεια που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα η ξηρασία και η υπεραλίευση που θα πλήξουν προοδευτικά εκατομμύρια ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αναμένεται να κλείσει ως η τέταρτη πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, με τη μέση θερμοκρασία της Γης να είναι αυξημένη κατά 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την περίοδο από το 1850 έως το 1900. Μάλιστα, οι 20 θερμότερες χρονιές στην ιστορία έχουν καταγραφεί τα τελευταία 22 χρόνια, με το 2016 να είναι μέχρι στιγμής η πιο ζεστή χρονιά της ιστορίας, με τη θερμοκρασία αυξημένη κατά 1,15 βαθμό Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ