Συνεχίζεται η «σφαγή» στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Φώτο: Shutterstock

Τεράστιες περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Microsoft, ο τελευταίος τεχνολογικός κολοσσός που μπήκε στον χορό των μαζικών απολύσεων τους τελευταίους μήνες.

Αυτό σημαίνει ότι από τις περικοπές θα επηρεαστεί το 5% του εργατικού δυναμικού της Microsoft παγκοσμίως, ενώ το κόστος σε αποζημιώσεις υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σάτια Ναντέλλα, δήλωσε ότι παρά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η τάση πλέον έχει αλλάξει και πολλοί «είναι επιφυλακτικοί με τα έξοδά τους». Και πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να προσλαμβάνει σε τομείς – κλειδιά.

Ανακοινώνοντας τα νέα με υπόμνημα στο προσωπικό, ο κ. Ναντέλλα έγραψε ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου υπάρχει ύφεση ή αναμένεται να υπάρξει ύφεση, ενώ «ταυτόχρονα γεννιέται η νέα γενιά υπολογιστών με την πρωτοπορία στην τεχνητή νοημοσύνη».

Η Microsoft εξετάζει μία τεράστια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI, αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times.

Πάντως, η Microsoft δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία από πολλές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο που ανακοινώνουν τους τελευταίους μήνες μαζικές απολύσεις.

Τα στελέχη των τεχνολογικών κολοσσών έχουν υποχρεωθεί να «σφίξουν το ζωνάρι» μετά την εκρηκτική άνοδο της περιόδου της πανδημίας, όταν τα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν τους καταναλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και να ξοδεύουν χρήματα σε διαδικτυακές αγορές, συσκευές και ηλεκτρονική διασκέδαση.

Εκατοντάδες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ τους και τα μεγάλα ονόματα του τομέα, όπως η Amazon και η ιδιοκτήτρια του Instagram και του Facebook, Meta, έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις το τελευταίο διάστημα. Η Amazon, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τουλάχιστον 18.000 θέσεις εργασίας, λόγω της «αβεβαιότητας στην οικονομία», ενώ η Meta ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι μειώνει το προσωπικό της κατά 13% ή 11.000 εργαζομένους.

Όπως και άλλες τεχνολογικές εταιρείες, οι δραστηριότητες της Microsoft εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας χάρη στην αύξηση της τηλεργασίας, αλλά και γενικά της δραστηριότητας στο διαδίκτυο.

Η εταιρεία προσέλαβε περίπου 40.000 ανθρώπους το διάστημα μεταξύ του Ιουνίου του 2021 και του Ιουνίου του 2022, όταν έφτασε να έχει 221.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, οι 99.000 εκ των οποίων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, καθώς άρχισαν να μειώνονται οι τζίροι, η εταιρεία άρχισε να μειώνει και το προσωπικό. Οι τελευταίες 10.000 απολύσεις που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2023, με αρκετές εκ των οποίων να ανακοινώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ