Forbes: Τα μεγάλα γεγονότα που αλλάζουν την αγορά ενέργειας
Με το 2018 να πλησιάζει στο τέλος του, το Forbes δημοσίευσε τα δέκα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς στο χώρο της ενέργειας.
Το roller coaster των τιμών του πετρελαίου
Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου, West Texas Intermediate (WTI), άνοιξε την χρονιά στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ βρισκόταν λίγο κάτω από τα 67 δολάρια το βαρέλι. Στις αρχές Οκτωβρίου το πετρέλαιο Τέξας (WTI) βρέθηκε να έχει εκτοξευτεί στα 80 δολάρια το βαρέλι και το Μπρέντ στα 86 δολάρια. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών καθώς η Κίνα σταμάτησε την εισαγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ, ενώ επιβαρυντικό ρόλο έπεσαν και οι αμερικανικές κυρώσεις στις Ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγής της για να καλύψει τις απώλειες από το Ιράν, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι η καθοδική πτώση της τιμής του πετρελαίου που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα 45 δολάρια το βαρέλι για το WTI και στα 54 δολάρια το Μπρέντ.
ΟΙ ΗΠΑ διαλύουν το ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου
Στις αρχές του 2018, ανακοινώθηκε πως είχε σπάσει το μηνιαίο ρεκόρ παραγωγής αργού πετρελαίου που κρατούσε από το Νοέμβριου του 1970 με 10.044 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Αυτό αποδείχθηκε πως ήταν το πρελούδιο, καθώς η παραγωγή πετρελαίου συνέχισε να αυξάνεται σταθερά σε όλη την διάρκεια του 2018 με τον Σεπτέμβριο του 2018 να καταγράφεται ρεκόρ φτάνοντας πλέον στα 11.475 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Επιβράδυνση του ηλιακού προγράμματος της Κίνας
Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, όμως το 2018 υπήρξαν γεγονότα που επιβράδυναν την ανάπτυξη της. Αρχικά ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που ανακοίνωσε την επιβολή 30% δασμών στον εισαγόμενο εξοπλισμό ηλιακής ενέργειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Ακολούθως, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα κόψει τις επιδοτήσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχε σαν αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί και η παγκόσμια ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας το 2018.
Συνεχίζεται η κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου της Βενεζουέλας
Καθώς η οικονομία της χώρας βυθίζεται όλο και περισσότερο στη κρίση, η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας συνεχίζει να καταρρέει. Το Νοέμβριο η παραγωγή είχε πέσει στα 1.137 εκατομμύρια βαρέλια, που αντιστοιχεί σε πτώση 50% σε σχέση με τα ποσοστά του 2016. Η συνεχιζόμενη αυτή πτώση απειλεί πλέον την θέση της Βενεζουέλας ως εξαγωγό αργού πετρελαίου, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στην οικονομία της χώρας. Ακόμα χειρότερη έγινε η κατάσταση από την απόφαση να αποζημιωθεί η ConocoPhillips με 2 δισ δολάρια για τις απαλλοτριώσεις εγκαταστάσεών της που πραγματοποιήθηκαν το 2007. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας στη Καραϊβική ως πληρωμή για το χρέος των 2 δισ.
Η αποχώρηση Προύιτ που προκάλεσε πανηγύρια στην βιομηχανία αιθανόλης
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΥΠΑ) στις ΗΠΑ, Σκοτ Προύιτ αποτελούσε το «αγκάθι» για την βιομηχανία αιθανόλης. Από την θέση του στην ΥΠΑ, είχε αντιταχθεί στον εθνικό σχεδιασμό για τον καθορισμό των ανανεώσιμων καυσίμων και ιδιαίτερα στο ποσοστό της αιθανόλης που θα συμπεριλαμβάνεται. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μετοχές των παραγωγών αιθανόλης εκτοξεύτηκαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του, ενώ λίγο μετά την απομάκρυνσή του από την θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε πως θα πάψουν οι περιορισμοί στις πωλήσεις μείγματος καυσίμων που περιέχουν 15% αιθανόλη.
Νέο ρεκόρ παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα
Η παγκόσμια έκθεση της BP για την παραγωγή ενέργειας που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο, έδειξε πως το 2017 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έσπασαν κάθε ρεκόρ καθώς αυξήθηκαν κατά 426 εκατομμύρια μετρικούς τόνους σε σχέση με το 2016. Άνοδος που αντιστοιχεί σε 1,6% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του 1,3% που υπάρχει την τελευταία 10ετία. Αυτή την στιγμή η Κίνα παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μαζί.
Ο ΟΠΕΚ πρώτα αυξάνει και μετά κόβει την παραγωγή
Στην συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, το καρτέλ αποφάσισε σε συμφωνία με την Ρωσία πως θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του περιορισμού της παραγωγής από τον Νοέμβριο του 2016. Η είδηση αυτή είχε έρθει σαν απάντηση στις τιμές του πετρελαίου που είχαν βρεθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι. Όμως ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αύξησε τις ανησυχίες για αύξηση της ζήτησης. Τον Δεκέμβριο, μετά την κατάρρευση τιμών το φθινόπωρο, που βοηθήθηκε από την Σαουδική Αραβία που στήριξε το αίτημα του προέδρου Τραμπ για αύξηση της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Διπλασιάστηκαν οι προβλέψεις του κοιτάσματος Permian – Νέο ρεκόρ αποθήκευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ
Τον Δεκέμβριο η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ μετά από έρευνες, επαναπροσδιόρισε την δυνατότητα παραγωγής του κοιτάσματος Permian, και το οικόπεδο Wolfcamp στα 46,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και στα 281 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η νέα εκτίμηση διπλασίασε τόσο την ποσότητα πετρελαίου που είχε υπολογιστεί όπως και του φυσικού αερίου. Η έρευνα περιελάμβανε επίσης και τα κοιτάσματα του οικοπέδου Bone Spring με τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ να αυξάνονται κατά 19,5%, θέτοντας νέο ρεκόρ για τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ξέσπασαν
Μένοντας για περισσότερα από 4 χρόνια χαμηλά οι τιμές του φυσικού αερίου, από τον Αύγουστο και μετά υπήρξε άνοδος κατά 60% των τιμών που ακολούθησε την εκτόξευση της ζήτησης παγκοσμίως.
IMO 2020
Ο Διεθνή Οργανισμός Ναυτιλίας (International Marine Organization) ανακοίνωσε το 2016 πως θα περιορίσει τα θειικά περιεχόμενα σε όλα τα καύσιμα ναυτιλίας από το 3,5% στο 0,5% το 2020. Όμως το 2018 υπήρξε χρονιά προβληματισμού καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες πως δεν θα υπάρχου αρκετά αποθέματα για να αντιμετωπίσουν την ζήτηση, καθώς την τελευταία φορά που είχε εφαρμοστεί παρόμοια απόφαση για τον περιορισμό των θειικών παραγόντων, είχε οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ντίζελ.