CNN: Ο Μπόρις φεύγει και αφήνει πίσω του συντρίμμια

Ο Μπόρις Τζόνσον /ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP

Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι δε θα καταφέρουν να βγάλουν το χειμώνα χωρίς κρατική οικονομική στήριξη. Αυτό αποτελεί μία τεράστια πρόκληση για τον επόμενο πρωθυπουργό, που θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι.

Το τελευταίο διάστημα, η χώρα σχεδόν δεν κυβερνάται – εν όψει την κυβερνητικής αλλαγής – ενώ έχει ήδη πέσει σε ύφεση και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα απειλούνται με μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, εξ αιτίας των ολοένα αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας.

Από τότε που ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί, ο ετήσιος πληθωρισμός κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% και οι τιμές τροφίμων και καυσίμων έχουν εκτοξευτεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλές επαγγελματικές κατηγορίες να απεργούν, ενώ η στερλίνα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά της από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Και όλοι πιστεύουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, πριν αρχίσουν να φαίνονται σημάδια βελτίωσης. Η Citigroup βλέπει τον πληθωρισμό να φτάνει το 18% στις αρχές του 2023 και η Goldman Sachs ακόμα και στο 22%, αν οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ή αυξηθούν.

Από αύριο, ο/η πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί πρώτα απ’ όλα με τις τιμές ενέργειας, που απειλούν με λουκέτα τις επιχειρήσεις και με ανέχεια εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η δραματική αύξηση του κόστους ενέργειας, όμως, δεν είναι το μόνο πράγμα που ανησυχεί τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με τις κενές θέσεις εργασίας να είναι αυξημένες κατά 60% σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας. Η βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι, φυσικά, το Brexit που ώθησε πάνω από 300.000 ευρωπαίους πολίτες στο να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Brexit συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στο εμπόριο, ειδικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του Λονδίνου.

Η Τρας, που αναμένεται να βγει νικήτρια από τις εσωκομματικές εκλογές, έχει υποσχεθεί να επανεκκινήσει την οικονομία μειώνοντας τους φόρους. Όμως, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η προσέγγιση αυτή θα δώσει ώθηση στον πληθωρισμό και θα βλάψει τα ήδη εύθραυστα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα επιβαρυνθούν περαιτέρω, καθώς η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση του φετινού χειμώνα.

Ενδεχόμενο πάγωμα των τιμών αερίου και ηλεκτρισμού για τους επόμενους δύο χειμώνες θα μπορούσε να κοστίσει στην κυβέρνηση πάνω από 100 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Ερωτήματα υπάρχουν και για το πώς θα μπορέσει η επόμενη κυβέρνηση να κάνει μίας μεγάλης κλίμακας οικονομική παρέμβαση, ειδικά όσον αφορά τη φορολογία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αύξησε σημαντικά το δανεισμό της για να πληρώσει τα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια των lockdown, με αποτέλεσμα το χρέος να αγγίζει το 100% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ