Χιλιάδες Ούγγροι είπαν «Όχι» στο νόμο δουλείας

NEWSROOM
Χιλιάδες Ούγγροι είπαν «Όχι» στο νόμο δουλείας
Φώτο: Associated Press

Χιλιάδες Ούγγροι είπαν «όχι» στα σχέδια της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ορμπάν και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το προεδρικό μέγαρο στη Βουδαπέστη μετά την επικύρωση του αντεργατικού «νόμου δουλείας», από τον πρόεδρο της χώρας Γιάνος Άντερ.

Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει από τις 12 Δεκεμβρίου μετά την ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο της χώρας, με την αντιπολίτευση να προγραμματίζει συνέχιση των κινητοποιήσεων και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Η… έμπνευση της ακροδεξιάς κυβέρνησης Ορμπάν, εισάγει συνθήκες δουλείας, καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως από τους εργαζόμενούς τους, για τις οποίες θα μπορούν να καθυστερήσουν να τους πληρώσουν έως και τρία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν υπερασπίστηκε χθες την μεταρρύθμισή του αυτή στον τομέα της απασχόλησης δηλώνοντας στον δημόσιο ραδιοσταθμό ότι σκοπός της είναι "απλά να καταργήσει τους άχρηστους κανόνες, ώστε αυτοί που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα να μπορούν να δουλέψουν περισσότερο" και χαρακτήρισε "υστερικούς" τους διαδηλωτές.

"Αυτοί που φωνάζουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου είναι αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα και τα ψέματα τους δεν έχουν όρια", σχολίασε επίσης ο Ορμπάν αναφερόμενος και πάλι στους διαδηλωτές, οι οποίοι προέρχονταν για πρώτη φορά από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.

Εργατικά συνδικάτα που αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση αυτή και μετείχαν στη διαδήλωση έχουν απειλήσει με γενική απεργία, ενώ δημοσκόπηση, που έγινε από το ινστιτούτο Publicus και τα αποτελέσματά της δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνει ότι τα δύο τρίτα των Ούγγρων κρίνουν ότι οι διαδηλώσεις αυτές είναι αιτιολογημένες.

Την μήνιν των διαδηλωτών χθες το βράδυ είχε προκαλέσει και δεύτερος νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν, τον οποίο επικύρωσε επίσης ο πρόεδρος της χώρας την εβδομάδα αυτή, ο οποίος αφορά την ίδρυση νέων δικαστηρίων. Ο νόμος αυτός προβλέπει την θέσπιση διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέματα διαφθοράς.

Ο Ορμπάν έχει βρεθεί σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού συστήματος διακυβέρνησης και την επέκταση του ελέγχου του επί της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι ο νέος δικαστικός νόμος αποτελεί την πιο πρόσφατη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών υπό τον Ορμπάν, που ανήλθε στην εξουσία το 2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ