Βρετανία: Το Λονδίνο προτείνει ένα νέο σύστημα για το εμπόριο με τις αναπτυσσόμενες χώρες

NEWSROOM
βρετανική σημαία οικονομία
Φωτογραφία από Shutterstock: JaneHYork

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει σήμερα έμφαση στα οφέλη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Κοινοπολιτείας, στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ρουάντα, καθώς προτείνει ένα νέο σύστημα ενίσχυσης του εμπορίου ως μιας εναλλακτικής λύσης έναντι των επιλογών της ΕΕ.

Ενάμισι χρόνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Τζόνσον επιδιώκει να ενισχύσει το εμπόριο με την Κοινοπολιτεία. Πρόκειται για ένα δίκτυο 54 χωρών, οι οποίες είναι στην πλειοψηφία τους πρώην βρετανικές αποικίες.

Της Κοινοπολιτείας ηγείται η βασίλισσα Ελισάβετ.

Ωστόσο ο σχηματισμός αυτός των χωρών δεν αποτελεί ένα επίσημο εμπορικό μπλοκ επί τη βάσει εφαρμογής μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, ενώ το δίκτυο αυτό των χωρών συμπεριλαμβάνει περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και μερικές από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Μία ημέρα πριν από τη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Κοινοπολιτείας που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κιγκάλι, ο Τζόνσον θα δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσει ένα νέο σύστημα εμπορίου για τη μείωση του κόστους και την απλοποίηση των κανόνων για τις εμπορικές σχέσεις των 65 αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών που είναι μέλη της Κοινοπολιτείας.

Το σύστημα αυτό θα μειώσει τους δασμούς στις τροφές, στο ρουχισμό και σε άλλα είδη περίπου κατά 750 εκατομμύρια λίρες (869,54 εκατομμύρια ευρώ) ετησίως, όπως θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός. Επίσης, στο νέο σύστημα η Βρετανία θα αντικαθιστά το σύστημα που εφαρμόζει η ΕΕ για την προνομιακή εισαγωγή προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες χώρες (GSP) με την επιβολή χαμηλών δασμών.

Το νέο σύστημα θα είναι γνωστό ως Εμπορικό Σχέδιο για τις Αναπτυσσόμενες Χώρες.

“Οι νέες πρωτοβουλίες που ενεργοποιούνται σήμερα θα διασφαλίσουν ότι η Βρετανία βρίσκεται στην πρωτοπορία της εκμετάλλευσης των ευκαιριών, καθοδηγώντας την αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία για το καλό όλων των λαών μας,” θα δηλώσει ο Τζόνσον.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Βρετανία έκλεισε μία συμφωνία 120 εκατομμυρίων λιρών (139,13 εκατομμυρίων ευρώ) με τη Ρουάντα για την απέλαση όσων έχουν αιτηθεί άσυλο στην αναφερόμενη χώρα της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο, η πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης εμποδίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ