Η Κούβα εγκρίνει τις υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων
Η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας εξέδωσε την Τρίτη κανονισμούς για τους παρόχους υπηρεσιών εικονικών περιουσιακών στοιχείων.
Το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής είχε δώσει από πέρυσι το πράσινο φως για την προσωπική χρήση κρυπτονομισμάτων, μια κίνηση που ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράκαμψη των αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ.
Τα κρυπτονομίσματα, τα οποία επιτρέπουν τη διενέργεια οικονομικών πράξεων ανώνυμα με αποκεντρωμένο τρόπο, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για να παρακάμψουν τους ελέγχους κεφαλαίων, καθώς και για να καταστήσουν τις πληρωμές και τις μεταφορές πιο αποτελεσματικές.
Η Τραπεζική άδεια, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, απαιτεί από όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα να λάβουν σχετική άδεια. Η τράπεζα δήλωσε ότι θα εξετάσει τη νομιμότητα, το κοινωνικοοικονομικό ενδιαφέρον και τα χαρακτηριστικά του έργου κάθε αιτήματος πρι χορηγήσει άδεια, η οποία θα ισχύει αρχικά για ένα έτος.
Η εξάπλωση του mobile internet πριν από τρία χρόνια άνοιξε το δρόμο για τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα στην Κούβα και οι ενθουσιώδεις χρήστες στο νησί αυξάνονται σε αριθμό, καθώς τα νομίσματα βοηθούν να ξεπεραστούν τα εμπόδιο που δημιουργούνται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ, που διαρκεί δεκαετίες, αποκόπτει τους Κουβανούς από τα συμβατικά διεθνή συστήματα πληρωμών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι Κουβανοί δεν μπορούν να αποκτήσουν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για διεθνή χρήση στο νησί και δυσκολεύονται να το κάνουν στο εξωτερικό.
«Αν η κεντρική τράπεζα δημιουργεί ένα νομικό πλαίσιο φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα, είναι επειδή έχει ήδη αποφασίσει ότι μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στη χώρα», δήλωσε ο Πάβελ Βιντάλ, πρώην οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας της Κούβας που διδάσκει στο Pontificial Universidad Jeveriana Cali της Κολομβίας.
Αρκετοί από τους γείτονες της Κούβας στη Λατινική Αμερική έχουν ενδιαφερθεί για τα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Ελ Σαλβαδόρ, της πρώτης χώρας στον κόσμο που υιοθέτησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.
Ο Βιντάλ δήλωσε ότι αμφιβάλλει αν η Κούβα θα γίνει ένα νέο Ελ Σαλβαδόρ κάνοντας το Bitcoin επίσημο νόμισμα ή θα δημιουργήσει κάποιο δικό της κρυπτονόμισμα, αλλά μάλλον η κυβέρνηση σκέφτεται να διευκολύνει την είσοδο εμβασμάτων και των διεθνών εξωτερικών εμπορικών συναλλαγών.
«Αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος αυτών των διεθνών συναλλαγών και να δημιουργήσει μια εναλλακτική λύση στις συναλλαγές σε δολάρια, λιγότερο ευαίσθητη στο καθεστώς δηλώσεων», δήλωσε.