Έλον Μασκ: Που θα βρει τα μετρητά για την αγορά του Twitter
Ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, Ελον Μασκ, προσφέρθηκε να αγοράσει το υπόλοιπο της πλατφόρμας έναντι 54,20 δολαρίων ανά μετοχή σε μία συμφωνία που αποτιμά την εταιρεία στα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Το Twitter πρέπει να μετασχηματιστεί ως ιδιωτική εταιρεία», ανέφερε ο CEO της Tesla και της SpaceX σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Twitter Μπρετ Τέιλορ. «Το Twitter έχει εξαιρετικές δυνατότητες. Θα τις ξεκλειδώσω».
Η προσφορά του είναι άνω του 50% πάνω από την τιμή της μετοχής στα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο Μασκ άρχισε να αποκτά αθόρυβα μετοχές, αλλά χαμηλότερη από το υψηλό 52 εβδομάδων των 73,34 δολαρίων.
Το σημερινό μερίδιο του Μασκ στο Twitter αντιπροσωπεύει περίπου το 9,2% της εταιρείας, αξίας περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αφήνει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια να απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας αν η πρόταση γίνει αποδεκτή.
Αυτά είναι πολλά μετρητά, ακόμα και για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Όπως οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μασκ είναι συνδεδεμένο με τις μετοχές των εταιρειών του. Δηλαδή με το 17% της Tesla και περίπου το 40% της ιδιωτικής SpaceX. Το ενδεχόμενο να πουλήσει το μερίδιο του σε αυτές τις εταιρείες για να αποκτήσει το Twitter φαντάζει απίθανο αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με το Reuters ο Μασκ συγκέντρωσε περίπου 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά την περασμένη χρονιά από την πώληση μετοχών της Tesla. Μετά από έξοδα όπως οι φόροι και η αγορά των μετοχών του Twitter που κατέχει αυτή τη στιγμή, το Bloomberg εκτιμά ότι έχει στην κατοχή του περίπου 2,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Οι επιλογές του Μασκ
Μια άλλη επιλογή που συχνά εκμεταλλεύεται ο Μασκ είναι η ενεχυρίαση των μετοχών στην Tesla ως εγγύηση για δάνειο. Το Bloomberg σημειώνει ότι υπάρχει ένα όριο 25% της αξίας των μετοχών το οποίο θα μπορούσε να του φέρει 40 δισεκατομμύρια δολάρια εν επιλέξει να μεγιστοποιήσει αυτή την επιλογή.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο Μασκ να βρει έναν επενδυτικό εταίρο πρόθυμο να πληρώσει ένα μέρος του λογαριασμού για να βοηθήσει στην προώθηση της ατζέντας του Μασκ να κάνει το Twitter «την πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο».
Όλα αυτά εξαρτώνται από το αν η προσφορά του Μασκ θα γίνει αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Twitter, κάτι που είναι εξαιρετικά αβέβαιο αυτή τη στιγμή.