Η Ινδία προτείνει φόρο 30% στα εισοδήματα από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία -Θετική η κοινότητα των Crypto
Ο προτεινόμενος φορολογικός συντελεστής της Ινδίας για το εισόδημα από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι απότομος, αλλά σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων της χώρας, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής ενός κορυφαίου ανταλλακτηρίου Crypto.
Στον ετήσιο προϋπολογισμό της 1ης Φεβρουαρίου, η υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σιτχαραμάν σημείωσε στην ομιλία της την «πρωτοφανή αύξηση των συναλλαγών σε εικονικά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία». Πρόκειται φόρο 30% σε κάθε εισόδημα από την μετάβαση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέπονται εκπτώσεις. Οι ζημιές που προκύπτουν από τέτοιες συναλλαγές δεν θα μπορούσαν να συμψηφιστούν με άλλα εισοδήματα. Επιπλέον, η Ινδία σχεδίαζε να επιβάλει φόρο 1% στις πληρωμές που σχετίζονται με τη μεταβίβαση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Θετική αντίδραση της κοινότητας των Crypto
Ο Ασίς Σινγχαλ, ιδρυτής και CEO της CoinSwitch δήλωσε στο CNBC ότι η εισφορά 30% είναι λίγο υπερβολική. Είπε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι μια συνολικά θετική κίνηση, καθώς απομακρύνει μέρος της ασάφειας γύρω από τη στάση της ινδικής κυβέρνησης σχετικά με την κρυπτογράφηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες.
«Αυτό που σηματοδοτεί είναι ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει αυτή τη βιομηχανία και ελπίζουμε ότι το νομοσχέδιο για την κρυπτογράφηση θα αντιμετωπίσει και την νομιμότητα αυτού του οικοσυστήματος», δήλωσε.
Εξήγησε ότι το Blockhain And Crypto Assets Council, ο φορέας του κλάδου στην Ινδία, θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τις αρχές ώστε ο φόρος για τα κέρδη της κρυπτογράφησης να είναι ισότιμος με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων με την πάροδο του χρόνου.
Τον περασμένο Νοέμβριο, έναν κοινοβουλευτικό δελτίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να εισαγάγει ένα νέο νομοσχέδιο με στόχο τη ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων. Το εν λόγω δελτίο ανέφερε ότι η Ινδία επεδίωκε να απαγορεύσει τα περισσότερα ιδιωτικά κρυπτονομίσματα και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για ένα επίσημο ψηφιακό νόμισμα που θα εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα.
Έκτοτε, δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ινδική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να ρυθμίσει τη βιομηχανία κρυπτογράφησης αντί να επιβάλει γενική απαγόρευση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί. Δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις που ενδέχεται να έρθουν ενώπιον του κοινοβουλίου κατά την τρέχουσα σύνοδο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ.
Ο Σινγχαλ δήλωσε ότι ο προτεινόμενος φόρο επί των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρέχει σαφήνεια στον κλάδο σχετικά με τη σκέψη της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ότι ο απότομος συντελεστής θα αποτρέψει πιθανότητα ορισμένους χρήστες που βλέπουν τα εικονικά νομίσματα ως ένα σύστημα «γρήγορου πλούτου».
Πρόταση για ψηφιακό νόμισμα από την Ινδία
Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό η υπουργός Οικονομικών πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να εκδίδει ψηφιακές ρουπίες χρησιμοποιώντας «blockchain και άλλες τεχνολογίες», κατά το προσεχές οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Απριλίου.
Όταν συμβεί αυτό, η Ινδία θα γίνει η πιο πρόσφατη περίπτωση χώρας που θα ενταχθεί στην τάση όπου οι κεντρικές τράπεζες σε άλλα έθνη διερευνούν τα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας. Τα λεγόμενα CBDC είναι νόμιμο χρήμα σε ψηφιακή μορφή και αποτελούν ουσιαστικά την ηλεκτρονική έκδοση των αντίστοιχων νομισμάτων τους.
Η ψηφιακή ρουπία «θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Σιτχαραμάν και πρόσθεσε: «Το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει επίσης σε ένα πιο αποτελεσματικό και φθηνότερο σύστημα διαχείρισης νομίσματος».
Ο διοικητής της Reserve Bank of India δήλωσε πέρυσι ότι η κεντρική τράπεζα έχει μελετήσει διάφορες πτυχές ενός ψηφιακού νομίσματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλεια του, του αντίκτυπου στον χρηματοπιστωτικό τομέας της Ινδίας, καθώς και του τρόμου με τον οποίο θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική.