Άδοξο τέλος για το Diem, το κρυπτονόμισμα του Facebook
Η Diem Association, η οποία ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο πρότζεκτ, ανακοίνωσε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων στην Silvergate Capital Coproration έναντι 182 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε ως Libra το 2019 και γρήγορα βρήκε απέναντί του τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η εταιρεία δήλωσε ότι έγινε σαφές από τον «διάλογο με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές» ότι το έργο δεν μπορούσε να προχωρήσει.
«Η καλύτερη επιλογή ήταν να πουλήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Diem Group, όπως κάναμε σήμερα στη Silvergate», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Diem, Stuart Levey. O όμιλος Diem είναι ένα ξεχωριστός οργανισμός από το Facebook, αν και η χρηματοδότηση του προήλθε από την μητρική εταιρεία.
Ποιο ήταν το πλάνο του Facebook
Το Facebook σκόπευε το Diem να είναι ένα stablecoin, το οποίο όπως δηλώνει και ο χαρακτηρισμός του, είναι ένα κρυπτονόμισμα που έχει σχεδιαστεί να μην έχει μεταπτώσεις στην τιμή του καθώς η αξία του συνδέεται με λιγότερα ευμετάβλητα περιουσιακά στοιχεία, όπως εθνικά νομίσματα ή εμπορεύματα. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να κάμψει τις ανησυχίες.
«Πρόκειται για ένα εναλλακτικό χρήμα», δήλωσε στο BBC το 2019 ο καθηγητής Ross Bucley του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, προειδοποιώντας ότι είναι απίθανο να τύχει της εύκολης αντιμετώπισης από τις ρυθμιστικές αρχές που θα μπορούσε να τύχει ένα νόμισμα εντός παιχνιδιού.
Σε μια ερευνητική εργασία ο καθηγητής Buckley και οι συνάδελφοι του υποστήριξαν ότι το νόμισμα ήταν «το απόλυτο παράδειγμα για κάτι που είναι πολύ πιθανό να μετακινηθεί από κάτι πολύ μικρό για να νοιαστείς σε κάτι πολύ μεγάλο για να αποτύχεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Οι ρυθμιστικές αρχές και οι πολιτικοί έβαλαν πράγματι το Diem στο μικροσκόπιο. Ο πρώην επικεφαλής κρυπτογράφισης του Facebook και συνδημιουργός της Diem, David Marcus, δήλωσε στο twitter ότι η ιδέα θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα με έναν πιο «αποδεκτό» προωθητή.
Οι Financial Times έγραψαν ότι «η εχθρότητα των ρυθμιστικών αρχών σταμάτησε το πείραμα της Diem». Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εφημερίδα, το μέγεθος του Facebook σήμαινε ότι η Diem αποτελούσε «πρόκληση για το status quo» και ήταν εκπληκτικό ότι η εταιρεία δεν έχει προβλέψει τα προβλήματα που θα προέκυπταν.
Για τον Stuart Levey της Diem, η τεχνολογία που ανέπτυξε αντιμετώπισε πολλές βασικές ανησυχίες που προέκυψαν καθώς τα κρυπτονομίσματα απογειώθηκαν. «Μια από τις υψηλότερες προτεραιότητές μας κατά το σχεδιασμό του δικτύου πληρωμών Diem ήταν η δημιουργία ελέγχων για την προστασία του από την κακή χρήση και τους παράνομους φορείς», ήταν τα λόγια του.
«Μεταξύ αυτών των ελέγχων ήταν η απαγόρευση των ανώνυμων συναλλαγών οι οποίες ενέχουν τόσο κίνδυνο κυρώσεων όσο και κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος. Ανυπομονούμε να δούμε τις σχεδιαστικές και τα ιδανικά του Diem να ευδοκιμούν», πρόσθεσε.
Ο Stephane Kasreil, επικεφαλής του Novi, του σχεδίου ψηφιακού πορτοφολιού της Meta, έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία «θα συνεχίσει να εκτελεί τα υπάρχοντα fintech σχέδια για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και την προάσπιση της μεγαλύτερης οικονομικής ένταξης σήμερα,και καθώς κοιτάμε μπροστά για το metaverse».