Η Ινδία θα λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα το 2022-2023
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα λανσάρει μια ψηφιακή έκδοση της ρούπιας, του εθνικού νομίσματος της χώρας, το επόμενο οικονομικό έτος δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
«Η εισαγωγή ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζα θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ψηφιακή οικονομία», δήλωσε η Νιρμάλα Σιτχαραμάν κατά την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας. «Το ψηφιακό νόμισμα θα οδηγήσει επίσης σε ένα αποτελεσματικό και φθηνότερο σύστημα διαχείρισης συναλλάγματος».
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα εισαγάγει την ψηφιακή ρουπία κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, το οποίο αρχίζει από την 1η Απριλίου. Η υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το πως θα λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα ή πως θα μοιάζει, αλλά δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το blockchain και άλλες τεχνολογίες.
Το Blockchain είναι η τεχνολογία που δημιουργήθηκε αρχικά μαζί με το Bitcoin αλλά από τότε έχει εξελιχθεί και έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τα κρυπτονομίσματα.
Στον ίδιο δρόμο και άλλες χώρες
Η Ινδία θα είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου που θα εισαγάγει ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, αν τελικά επιμείνει στα σχέδιά της. Η Κίνα εργάζεται επίσης σε μια ψηφιακή έκδοση του γουάν από το 2014.
Τα τελευταία δυο χρόνια η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πραγματοποιεί δοκιμές με τη μορφή λαχειοφόρων αγορών, όπου ψηφιακά γουάν μοιράζονται στους πολίτες ορισμένων πόλεων για να τα ξοδέψουν. Πιο πρόσφατα η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να επεκτείνει τη χρήση του ψηφιακού γουάν. Ωστόσο η κίνα δεν έχει λανσάρει ακόμα το ψηφιακό της νόμισμα σε εθνικό επίπεδο, ούτε έχει δώσει σχετικά χρονοδιάγραμμα.
Ανάλογα σχέδια για ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας εξετάσει η Ιαπωνία, ενώ τον περασμένο μήνα η Fed δημοσίευσε μια μελέτη για ένα ενδεχόμενο ψηφιακό δολάριο, αλλά δεν θέλησε να πάρει σταθερή θέση σχετικά με το αν θα γίνει κάτι τέτοιο.
Την ώρα που η Ινδία προωθεί το ψηφιακό της νόμισμα, κάνει ενέργειες για πιο σκληρή στάση απέναντι στα κρυπτονομίσματα και επί του παρόντος επεξεργάζεται κανονισμούς για τον τομέα. Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το εισόδημα από τη μεταβίβαση εικονικών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 30%.