Η Κίνα ορίζει ζώνες δοκιμών Blockchain -Δεν αλλάζει στάση για τα κρυπτονομίσματα

NEWSROOM
Φωτογραφία shutterstock
Φωτογραφία shutterstock

Η Κίνα έχει ορίσει ορισμένες πόλεις για τη δοκιμή εφαρμογών blockchain, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Το 2019 ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Κίνα να «αδράξει τις ευκαιρίες» που παρουσιάζει το blockchain, δίνοντας την προσωπική του υποστήριξη στην τεχνολογία. Η κινεζική πρωτεύουσα και η μεγαλούπολη Σαγκάη, καθώς και η Γκουανγκζού στο νότο, αποτελούν μέρος των πιλοτικών έργων.

Τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια, τράπεζες, νοσοκομεία, αυτοκινητοβιομηχανίες και επιχειρήσεις ενέργειας συγκαταλέγονται μεταξύ των 164 φορέων που επέλεξε η Κίνα για να πραγματοποιήσει δοκιμαστικές εφαρμογές Blockchain.

Τι είναι η τεχνολογία blockchain

Το blockchain έγινε γνωστό καθώς στηρίζει το bitcoin και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα δημόσιο, απαραβίαστο και αμετάβλητο βιβλίο δραστηριοτήτων. Είναι επίσης «αποκεντρωμένο» που σημαίνει ότι δεν διοικείται ή ανήκει σε μια μόνο οντότητα.

Ο ορισμός του blockchain έχει διερευνηθεί καθώς πολλοί διαφορετικοί κλάδοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για ποικίλες εφαρμογές. Άλλες ονομασίες όπως Distributed Ledger Technology ή DLT χρησιμοποιούνται πλέον συχνά και φέρουν διαφορές σε σχέση με το αρχικό blockchain του Bitcoin. Παρόλα αυτά η ιδέα μιας ενιαίας αυθεντικής καταγραφής της δραστηριότητας είναι ελκυστική.

Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας μαζί με άλλες αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία καλούσαν τις ρυθμιστικές αρχές επαρχιακού επιπέδου να «δώσουν πλήρη έμφαση στο ρόλο του blockchain», σε τομείς όπως η ανταλλαγή δεδομένων, η βελτιστοποίηση των επιχειρηματικών διαδικασιών και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Όλες οι πιλοτικές μονάδες θα πρέπει «να δώσουν προτεραιότητα στην υιοθέτηση τεχνολογιών λογισμικού και υλικού blockchain», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δεν αλλάζει στάση για τα Crypto

Η προώθηση του blockchain από την Κίνα έρχεται μετά την απόφαση για καταστολή της εμπορίας και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στη χώρα. Η Κίνα θεωρεί το Bitcoin και άλλα ψηφιακά νομίσματα ως απειλεί για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Την ίδια ώρα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προωθεί την ανάπτυξη μιας ψηφιακής έκδοσης του γουάν. Ωστόσο δεν πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα όπως το Bitcoin. Θα ελέγχεται και θα εκδίδεται από την κινεζική κεντρική τράπεζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ