Πως ο Μπάφετ κατάφερε να αυξήσει την αξία του εν μέσω ξεπουλήματος

NEWSROOM
Ο Warren Buffett
Ο Warren Buffett/ Φωτογραφία AP

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου είδαν την καθαρή τους αξίας να δέχεται χτυπήματα τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Όλοι εκτός από τον Γουόρεν Μπάφετ.

Η πρόσφατη πτώση των μετοχών τεχνολογίας έχει μειώσει την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, του CEO της Tesla Έλον Μασκ, κατά 54 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος.

Ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos έχει χάσει 27,8 δισεκατομμύρια. Την ίδια ώρα οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν έχουν χάσει ο καθένας πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις απώλειες δεν ξέφυγε και το αφεντικό του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ που έχει χάσει 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αύξηση για τον Μπάφετ

Από τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο μόνο ένας είδε την καθαρή του αξία να αυξάνεται. Αυτός είναι ο Μπάφετ, ο οποίος κέρδισε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό του ποσό στα 111 δισεκατομμύρια. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway προσπέρασε τον Ζούκερμπεργκ και ανέβηκε ξανά στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης πλούτου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Ο Μπάφετ κατάφερε να προσπεράσει τον Ζούκερμπεργκ μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς ο ιδρυτής του Facebook τον είχε ξεπεράσει στη σχετική λίστα το 2018.

«Δεκαετία με τη δεκαετία, συνεχίζει να έχει το χρυσό άγγιγμα», σχολιάζει ο αναλυτής Νταν Ιβές, στο CNBC. «Αυτός είναι ο λόγος που ο Μπέφετ θα βρίσκεται στα βιβλία της ιστορίας για αιώνες. Λόγω της σταθερής πίστης του στην αξία της επένδυσης», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές αξίας επιλέγουν μετοχές που φαίνονται υποτιμημένες και διαπραγματεύονται σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα έπρεπε. Σε αντίθεση με τους άλλους CEO των οποίων η καθαρή αξία σε μεγάλο βαθμό είναι συνδεδεμένη με τις εταιρείες τεχνολογίας, η Berkshire Hathaway διαθέτει ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που επιτρέπει στο αφεντικό της να αντέξει το ξεπούλημα στον χώρο της τεχνολογίας.

Η συμβουλή στους επενδυτές

Ο Μπάφετ συνιστά εδώ και καιρό στους επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία κεφάλαια δείκτη. Ο S&P 500, για παράδειγμα περιλαμβάνει μεγάλες εταιρείες όπως η Apple, η Coca-Cola και η Google.

Το 2017 ο Μπάφετ δήλωσε στο CNBC ότι για τους ανθρώπους που επιθυμούν να δημιουργήσουν τις αποταμιεύσεις του για συνταξιοδότηση, τα διαφοροποιημένα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών «το βγάζουν νόημα σχεδόν πάντα».

«Αγοράστε σταθερά ένα αμοιβαίο κεφάλαιο δείκτη S&P 500 χαμηλού κόστους», δήλωσε ο Μπάφετ. «Συνεχίστε να αγοράζετε και κυρίως στα δύσκολα», είχε προσθέσει.

Παρά το μεγάλο ξεπούλημα στον χώρο της τεχνολογίας, η περιουσία του Μασκ ύψους 216 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθεί να τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με αξία σχεδόν διπλάσια από εκεί του Μπάφετ. Επίσης ο Μπάφετ δεν αποκλείεται να βρεθεί εκτός δεκάδας καθώς έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει να δίνει τα χρήματά του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ