Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ υπερασπίστηκε και πάλι το Bitcoin – Τι απάντησε στον οίκο Moody's
Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίπ Μπουκέλε υπερασπίστηκε ξανά την επιλογή της χώρας να επενδύσει σε Bitcoin, απαντώντας στις προειδοποιήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
Ο 40χρονος πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι το Ελ Σαλβαδόρ δεν δίνει δεκάρα για τις προειδοποιήσεις του οίκου Moody’s που την περασμένη εβδομάδα τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές σε Bitcoin για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση.
Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε στο Bloomberg στις 13 Ιανουαρίου ότι τα Bitcoin του Ελ Σαλβαδόρ «σίγουρα θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο κινδύνου», ειδικά όταν μιλάμε για «μια κυβέρνηση που έχει αγωνιστεί με πιέσεις ρευστότητας στο παρελθόν».
Το Ελ Σαλβαδόρ έχει στην κατοχή του περίπου 1.391 Bitcoins, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg και «αν το νούμερο αυξηθεί, τότε μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ικανότητα αποπληρωμής και το δημοσιονομικό προφίλ».
Τον Ιούλιο του περασμένου έτους ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε CAA1 , η οποία αντανακλά πολύ υψηλό κίνδυνο αθέτησης των χρεών της. Ο οίκος επικαλέστηκε ένα «δύσκολο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής» και «επιδείνωση της ποιότητας της χάραξης πολιτικής», ως μια αιτιολογία για την υποβάθμιση.
Η επιθετική αγορά Bitcoin από το Ελ Σαλβαδόρ, ιδιαίτερα σε στιγμές που η τιμή του ψηφιακού νομίσματος είχε υποχωρήσει, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν το κράτος της Κεντρικής Αμερικής υιοθέτησε το κρυπτονόμισμα ως επίσημο τρόπο πληρωμής. Μέχρι σήμερα παραμένει η μοναδική χώρα που έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Αυτή η κίνηση έχει ανεβάσει τη δημοτικότητα του Μπουκέλε, ειδικότερα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η κίνηση του 40χρονου βρήκε υποστηρικτή στο πρόσωπο της CEO της Ark Invest, Κάθι Γουντ, η οποία δήλωσε στο περιοδικό Time ότι η ώθηση που πήρε το Bitcoin από τον Μπουκέλε έδωσε στους πολίτες οικονομικές ευκαιρίες που δεν είχαν στο παρελθόν.
Ωστόσο, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως το ΔΝΤ και Τράπεζες της Wall Street ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. Η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του Bitcoin έχει κοστίσει στο Ελ Σαλβαδόρ περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg. Ο Bitcoin διαπραγματεύονταν στα 41. 536 δολάρια το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, περίπου 40% χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων του περασμένου Νοέμβριου.