Τα δυνατά μυαλά επιστρέφουν στην Ισπανία
Όλο και περισσότεροι νέοι με υψηλή κατάρτιση και δεξιότητες επιστρέφουν στην Ισπανία και αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες, τείνοντας να μετατρέψουν το brain drain σε brain gain.
Μέχρι πρότινος αναζητούσαν μια καριέρα σε ξένους τόπους. Τώρα, οι προικισμένοι οικονομικοί μετανάστες της Ισπανίας προτιμούν να επιστρέψουν στον τόπο τους.
Αυτό δεν σημαίνει πως θα βρουν υψηλούς μισθούς και δεν θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία δεδομένου πως η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η ανάκαμψη ωστόσο επιτρέπει σε ολοένα και περισσότερες εταιρείες, τράπεζες (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Santander), πανεπιστήμια και οργανισμούς να προχωρήσουν σε προσλήψεις.
Το Bloomberg επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία μιας Ισπανίδας γιατρού που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στανφορντ και εργάστηκε στην Καλιφόρνια.
Πριν από λίγους μήνες και έπειτα από επτά χρόνια ξεριζωμού αποφάσισε να επιστρέψει στην Ισπανία για να εργαστεί στο εργαστήριο ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Navarra της Παμπλόνα. «Ήθελα πάντα να επιστρέψω στην Ισπανία, να είμαι κοντά στην οικογένεια μου και να κάνω εδώ έρευνα», λέει στο Bloomberg.
Εκτιμάται πως 190.000 Ισπανοί έφυγαν από τη χώρα από την αρχή της κρίσης μέχρι τα τέλη του 2017. Στην πλειονότητα τους είχαν υψηλή τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση.
«Όσοι επιστρέφουν και είναι σε ηλικία για να εργαστούν παρέχουν ανακούφιση σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από τη μείωση της εργατικής δύναμης» επισημαίνει η Maeva Cousin, οικονομολόγος του Bloomberg Intelligence.
Η μαζική έξοδος εργαζομένων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης είναι από τις βασικές αιτίες του δημογραφικού προβλήματος στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Μέχρι πρότινος στην Ισπανία συνήθιζαν να λένε πως «τα μυαλά που δραπέτευσαν πλέον δεν μας ανήκουν». Ευτυχώς όσοι το έλεγαν διαψεύδονται, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες επιστρέφουν.
H Anna Herranz, διευθύντρια του τομέα Καριέρας στο Πανεπιστήμιο IE, αναφέρει πως τους τελευταίους 18 μήνες λαμβάνει email από νέους Ισπανούς που αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Λαθεμένο το όνομα «μετανάστες» έγραφε ο Μπρεχτ –για όσους δεν άφησαν την πατρίδα τους επειδή το ήθελαν. Και οι Ισπανοί – όπως όλα δείχνουν- δεν το ήθελαν.