Κομισιόν: Εγκρίνει την τροποποίηση του ελληνικού καθεστώτος ενισχύσεων

NEWSROOM
Κομισιόν: Εγκρίνει την τροποποίηση του ελληνικού καθεστώτος ενισχύσεων
Φωτογραφία: Shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τροποποιήσεις του υφιστάμενου ελληνικού καθεστώτος βοήθειας που στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορωνοϊού είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Ο σκοπός του υφιστάμενου καθεστώτος, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 13 Νοεμβρίου 2020, είναι να βοηθήσει στην αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων από τα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο καθεστώς: 1) τρίμηνη παράταση της περιόδου στήριξης του δανείου από εννέα σε δώδεκα μήνες και 2) μείωση του μέγιστου ποσού ενίσχυσης ανά δικαιούχο (μεταξύ 33% και 40% χαμηλότερα σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο των επιδοτήσεων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος). Τα άλλα στοιχεία του συστήματος θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Όσον αφορά στο υφιστάμενο καθεστώς ενισχύσεων, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η επιχορήγηση στους ιδιοκτήτες κατοικιών στο πλαίσιο του τροποποιημένου καθεστώτος θα παρέχει έμμεσο πλεονέκτημα στις τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια. Όπου οι ιδιοκτήτες κατοικιών με εξυπηρετούμενα δάνεια λαμβάνουν την επιδότηση, η Επιτροπή αξιολογεί το έμμεσο πλεονέκτημα ως αναλογικό με το Προσωρινό Πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει επιχορηγήσεις έως 1,8 εκατ. ευρώ ανά δικαιούχο.

Αυτό υπόκειται σε διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι τράπεζες δεν θα λάβουν αδικαιολόγητο έμμεσο πλεονέκτημα. Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιοκτητών κατοικίας, η Επιτροπή προέβη σε αξιολόγηση σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο α) και το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) στη Συνθήκη για τη Λειτουργία ΕΕ, αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της βοήθειας. Η αξιολόγηση της Επιτροπής έδειξε επίσης ότι η έμμεση ενίσχυση δεν θα δημιουργήσει αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, διότι περιορίζεται σε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ότι οι δανειολήπτες δεν θα χάσουν την κύρια κατοικία τους. Παράλληλα, το τροποποιημένο καθεστώς δεν εισάγει διακρίσεις μεταξύ των τραπεζών και υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με δάνεια σε οποιαδήποτε τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ