Ψηλά στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε σήμερα ότι θα βάλει στο μικροσκόπιο τον σχεδιασμό της ενεργειακής της αγοράς και θα εξετάσει προτάσεις για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ το μπλοκ προσπαθεί να κρατήσει στον σωστό δρόμο τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την ώρα που οι τιμές ενέργειας βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς οι περιορισμένες προμήθειες αερίου έρχονται σε σύγκρουση με την ισχυρή ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας βρέθηκαν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ σήμερα, με τους υπουργούς Περιβάλλοντος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πραγματοποιούν συνεδριάσεις για το θέμα, αφού οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών συζήτησαν την απάντησή τους χθες βράδυ.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται να λάβουμε μέτρα πολιτικής», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κρίση έχει διχάσει τις χώρες για το εάν θα πρέπει ή όχι να παρέμβουν οι Βρυξέλλες. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια σειρά από επιλογές για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ.
Η Σίμσον είπε ότι η Κομισιόν θα ξεκινήσει μελέτη για το εάν η ενεργειακή αγορά της ΕΕ είναι σε θέση να υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη μετάβαση του μπλοκ στην πράσινη ενέργεια. Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν ζητήσει την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για την ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να αποσυνδεθεί η τιμή της ενέργειας από το κόστος του αερίου. «Πιστεύουμε ότι το πλαίσιο είναι ορθό, αλλά βλέπουμε τις δυσκολίες», δήλωσε η Σίμσον.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι ο ίδιος και άλλες χώρες ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να προσφέρουν μια «τολμηρή» απάντηση. «Χρειαζόμαστε ασυνήθιστα, πρωτοποριακά μέτρα… ζητήσαμε κοινή προμήθεια αερίου», είπε.
Δεν έχουν πειστεί όλες οι χώρες. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ αναμένουν οι συνθήκες στην αγορά αερίου να χαλαρώσουν την άνοιξη και κάποιες κυβερνήσεις λένε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καλύτερα με εθνικές επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις για να προστατευθούν οι καταναλωτές απέναντι στους υψηλούς λογαριασμούς – μέτρα που πολλές χώρες έχουν εφαρμόσει.
«Είναι κυρίως κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να κάνει η ΕΕ συλλογικά. Υπάρχουν προτάσεις – κάποιες ριζοσπαστικές, κάποιες λιγότερο ριζοσπαστικές».
Η αύξηση των τιμών επήλθε ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται για σημαντική αναβάθμιση των πολιτικών για το κλίμα, αυξάνοντας τις ανησυχίες μεταξύ των φτωχότερων κρατών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη ότι τα μέτρα για αύξηση του κόστους των καυσίμων που ρυπαίνουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν περισσότερα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια.
Οι Βρυξέλλες είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η αύξηση τιμών δεν θα εκτροχιάσει το σχέδιό τους για μείωση των εκπομπών και έχουν προτείνει ένα ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά να επενδύσουν σε πράσινες επιλογές.
«Ας κρατήσουμε τα μάτια μας στην μπάλα. Το πρόβλημα εδώ είναι η κλιματική κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στην ΕΕ Φρανς Τίμερμανς. «Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς την ανανεώσιμη ενέργεια, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας έναντι υψηλών τιμών».