Εντατικές επαφές ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων στην Τρίπολη της Λιβύης

NEWSROOM
Εντατικές επαφές ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων στην Τρίπολη της Λιβύης

Σαράντα τρεις κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ελληνικών και λιβυκών επιχειρήσεων, κατά την πρώτη ημέρα της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Τρίπολη της Λιβύης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Οι συναντήσεις έγιναν μετά τη λήξη του επιχειρηματικού του επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας-Λιβύης, στο πλαίσιο του οποίου υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του Οργανισμού Επενδύσεων της Λιβύης (Libyan Investment Authority).

Οι ελληνικές εταιρείες που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασκευές, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υπηρεσίας υγείας, στην επικοινωνία, άνοιξαν διαύλους επικοινωνίας με λυβικές επιχειρήσεις και παρουσίασαν τις δυνατότητές τους. Μια επικοινωνία που σε συνεργασία με το Enterprise Greece θα συνεχιστεί με στόχο την επίτευξη συμφωνιών για την υλοποίηση επενδυτικών πρότζεκτ, διαβεβαίωσαν.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ισχυρή παρουσία στην Λιβύη, είναι έτοιμες και πρόθυμες να επανέλθουν, να συμμετάσχουν ενεργά στα έργα ανοικοδόμησης και ανασυγκρότησης της Λιβύης, αλλά και να διερευνήσουν νέες προοπτικές δραστηριοποίησής τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, ενώ παράλληλα να επανεκκινήσουν τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.

Το σημερινό πρόγραμμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ως επικεφαλής της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Λιβύη, ξεκινά το πρωί με τη συνάντηση με τον υπουργό Mεταφορών Mohammed Elsh'houbi, στο υπουργείο Μεταφορών στην Τρίπολη. Αμέσως μετά, ο κ. Φραγκογιάννης θα επισκεφτεί εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για διεθνή συνεργασία, O. El Ketty.

Το μεσημέρι, ο υφυπουργός θα συναντηθεί στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης με μέλη της ελληνικής ομογένειας στη Λιβύη. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στη διεθνή εξαγωγική και επενδυτική έκθεση «11h Libya Build».

«Θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σχέση μας με τη Λιβύη»

Σε μήνυμά του σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας με μέλη των επιχειρηματικών κοινοτήτων Ελλάδας και Λιβύης το βράδυ της Κυριακής, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι η Λιβύη να σταθεί στα δικά της τα πόδια, χωρίς ξένους οι οποίοι να επηρεάζουν την πολιτική της και τις δυνατότητες που οι παρεμβάσεις τους τούς δίνουν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θέλουμε μια ανεξάρτητη Λιβύη που στέκεται στα πόδια της».

Σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Φραγκογιάννης προσδιόρισε πως «θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σχέση μας, όπως ήταν στο παρελθόν». Όπως αποσαφήνισε, «θέλουμε να φέρουμε την επιχειρηματική κοινότητα κοντά στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Θέλουμε να γίνουμε καταλύτες αυτής της συνεργασίας που μπορεί προκύψει μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων».

Καλωσορίζοντας στην πρεσβευτική κατοικία τον υφυπουργό, τους γενικούς γραμματείς Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννη Σμυρλή και Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη και την πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Λιβύη ύστερα από πολλά χρόνια, ο επιτετραμμένος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος, επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αναβιώσει την πολύ στενή πολιτική και οικονομική σχέση που είχε με τη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

Εν συνεχεία, ανέφερε πως η Λιβύη είναι σε μεταβατική φάση και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και είναι υπέρ της σταθερότητας της. Επιπροσθέτως, επισήμανε πως η ελληνική πρεσβεία είναι ανοικτή σε Έλληνες και Λίβυους, και σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν είναι κλεισμένη σε συγκροτήματα, αλλά ζει μαζί με τους Λίβυους φίλους στο κέντρο της Τρίπολης. «Κι αυτό που έχουμε εισπράξει αυτούς τους έξι μήνες είναι ότι και οι Λίβυοι αισθάνονται το ίδιο για εμάς. Υπάρχουν συναισθήματα αγάπης και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Και είμαστε εδώ για να τα καλλιεργήσουμε και να τα ενισχύσουμε» προσέθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ