Μπάιντεν: Οδυνηρή η απομάκρυνση πολιτών από την Καμπούλ, έχουμε δρόμο ακόμα

NEWSROOM
O Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία: AP Images

Αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για τη διαχείριση της αμερικανικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη σε νέα ενημέρωση χθες το βράδυ, σχετικά με τις προσπάθειες απομάκρυνσης Αμερικανών και Αφγανών πολιτών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ακλόνητη δέσμευση» να οδηγήσουν ασφαλώς, εκτός Αφγανιστάν, τους Αμερικανούς και του ευάλωτους Αφγανούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που οι μαχητές Ταλιμπάν απωθούν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς που προσπαθούν να φθάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεύρυναν την «ασφαλή ζώνη» γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ωστόσο, αφήνοντας ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας είπε: «Θα υπάρξουν συζητήσεις, υποθέτω». «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», απάντησε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε τι θα κάνει αν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον να παραμείνουν για περισσότερο χρόνο οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Θα είμαι ξεκάθαρος. Η απομάκρυνση χιλιάδων από την Καμπούλ θα είναι σκληρή και οδυνηρή» και θα ήταν έτσι «ανεξαρτήτως του χρόνου εκκίνησης (της επιχείρησης)», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια απίστευτη επιχείρηση. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχαμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε είτε γινόταν πριν από έναν μήνα είτε μετά από ένα μήνα. Είναι γεγονός. Η καρδιά μου πονάει. Φέρνουμε πίσω τους πολίτες μας, συνεργάτες του ΝΑΤΟ, Αφγανούς που μας βοηθούσαν όλο αυτόν τον καιρό. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και πολλά ακόμα μπορούν να πάνε στραβά», συμπλήρωσε κατά τη νέα ενημέρωσή του.

Πάντως, στο τρίτο διάγγελμα του, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως παρατηρείται πρόοδος από την Παρασκευή, καθώς μεταφέρονται χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά με τη συνδρομή της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να πάρουμε τους Αμερικανούς πολίτες από τη χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Εκτελούμε ένα σχέδιο ώστε να μετακινήσουμε ομάδες Αμερικανών πολιτών σε ασφαλές μέρος και από εκεί στο αεροδρόμιο» είπε, τονίζοντας πως για λόγους ασφαλείας δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε για μια ακόμα φορά πως «όποιος Αμερικανός θέλει να γυρίσει σπίτι, θα γυρίσει σπίτι. Εκκενώνουμε επίσης πολίτες των συμμάχων μας στο NATO, διπλωμάτες και προσωπικό που εργάζεται στις πρεσβείες των χωρών αυτών. Εργαζόμαστε επίσης, για να απομακρύνουμε Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως γυναίκες και δημοσιογράφους της χώρας», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαμε εκκενώσει περίπου 28.000 ανθρώπους, ξεκινώντας από την 14η Αυγούστου, τόσο με αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας, όσο και με αεροπλάνα των συμμάχων μας και τσάρτερ της πολιτικής αεροπορίας» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν ανέρχεται σε περίπου 33.000 από τον Ιούλιο. «Μόλις σε ένα 24ωρο, αμερικανικά αεροσκάφη έφυγαν από την Καμπούλ μεταφέροντας 3.017 επιβάτες. Την ίδια ημέρα, οι δυνάμεις μας διευκόλυναν 35 ακόμη πτήσεις τσάρτερ, ώστε να απομακρύνουν 4.000 ακόμη ανθρώπους με προορισμό άλλες χώρες», συνέχισε.

«Όλοι μαζί, απομακρύναμε περίπου 11.000 ανθρώπους από την Καμπούλ σε λιγότερο από 36 ώρες» σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επανέλαβε: «Είναι μια απίστευτη επιχείρηση. Η εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ θα ήταν σκληρή και επίπονη, ανεξαρτήτως από τον χρόνο που θα ξεκινούσε».

Πάντως, εξήγησε πως οι ΗΠΑ πραγματοποιούν διπλωματικές επαφές με σειρά χωρών ανά τον κόσμο, προκειμένου να συμβάλουν στην επιχείριση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν. «Προκειμένου να διατηρήσουμε μια σταθερή ροή πτήσεων από την Καμπούλ, εργαζόμαστε με περισσότερες από 24 χώρες σε τέσσερις ηπείρους», είπε.

Και τόνισε πως έχουν συστηθεί μια σειρά από κέντρα ανταπόκρισης, ενδιάμεσοι σταθμοί για τους Αφγανούς πολίτες που αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Εκεί και όχι στην Καμπούλ, θα καταφθάσουν τα αεροπλάνα των πολιτικών αερογραμμών που επιστράτευσε ο Λευκός Οίκος για την επιχείριση εκκένωσης με τελικό προορισμό τις ΗΠΑ.

Τα κέντρα ανταπόκρισης σε Ισπανία, Κατάρ και αλλού, όπου οδηγούνται μια σειρά από Αφγανούς θα επιτρέψουν στους πολίτες αυτούς να συμπληρώσουν τα χαρτιά τους, καθώς οι αρχές ελέγχουν το ιστορικό τους προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους τις ΗΠΑ ή κάποια άλλη χώρα.

«Από την Ασία ως την Αφρική, από την Ευρώπη ως το δυτική ημισφαίριο, Έθνη προσφέρονται να φιλοξενήσουν χιλιάδες πολίτες. Όλοι όσοι φτάνουν στις ΗΠΑ θα ελεγχθούν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι Αφγανοί πολίτες που δούλεψαν μαζί μας θα γίνουν δεκτοί στο νέο τους σπίτι, τις ΗΠΑ, γιατί αυτοί είμαστε» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως τα αεροπλάνα που αποχωρούν από την Καμπούλ δεν προσγειώνονται στις ΗΠΑ, αλλά σε αμερικανικές βάσεις και κέντρα ανταπόκρισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ