Στο 2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ευρωζώνη, από 1,6% τον Απρίλιο
O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% τον Μάιο από 1,6% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί ότι θα υποχωρήσει και έχει διαμηνύσει ότι θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι «λίγο κάτω από το 2%», ενώ μπορεί να κινείται κοντά στο 2,5% αργότερα φέτος, καθώς η ανάκαμψη από τη διπλή ύφεση που προκάλεσε η πανδημία και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Ωστόσο, ακόμη και οι πιο συντηρητικοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ θεωρούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ξεθυμάνουν στις αρχές του επόμενου έτους. Και αυτό ιδιαίτερα όταν η αύξηση των μισθών, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για ένα διαρκή πληθωρισμό, παραμένει αναιμική.
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου συγκαλύπτουν, επίσης, τις ασθενείς υποβόσκουσες τάσεις. Οι τιμές των υπηρεσιών και των διαρκών αγαθών, που είναι πιο ουσιαστικοί δείκτες για τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένουν αδύναμες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις στο 0,9% από 0,8% τον Απρίλιο.
Επιπλέον, η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων αυξήσεων των τιμών και αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αγνοήσει η κεντρική τράπεζα τη φετινή αύξηση του πληθωρισμού.
Οι λόγοι αυτοί στηρίζουν τα επιχειρήματα υπέρ του να διατηρηθεί η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ στη συνεδρίασή της στις 10 Ιουνίου, ακόμη και αν θα αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη δημόσια αντίδραση, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 3% αργότερα φέτος, καθώς η αύξηση φορολογικών συντελεστών και στατιστικά αποτελέσματα εντείνουν τις πιέσεις στις τιμές.