Κορωνοϊός: «Συναγερμός» στην Ασία για μεταλλάξεις και κρούσματα
Μια ραγδαία αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού από νέες παραλλαγές σε τμήματα της Νοτιοανατολικής Ασίας, τα οποία είχαν πληγεί λιγότερο από την πανδημία, οδήγησε στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και σε προσπάθειες να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμών σε όλη την περιοχή.
Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μαλαισία ξεπέρασε εκείνον της Ινδίας σε κατά κεφαλήν επίπεδο, ενώ τα συνολικά κρούσματα στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος και το Ανατολικό Τιμόρ έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.
Η Ταϊλάνδη, η οποία ήταν η δεύτερη χώρα που κατέγραψε κρούσματα μετά την Κίνα, είχε κερδίσει επαίνους για την επιτυχία της στον περιορισμό των κρουσμάτων κατά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, αλλά ο αριθμός των νεκρών από COVID-19 δεκαπλασιάστηκε μέσα σε ένα δίμηνο, παρότι ανέρχεται σε λίγο περισσότερους από 1.000, αριθμός που εξακολουθεί να θεωρείται χαμηλός για τα παγκόσμια δεδομένα.
Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι βιετναμέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μέσα στο σαββατοκύριακο ότι εντοπίστηκε ένας "πολύ επικίνδυνος" συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής, που μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.
"Τα ποσοστά μόλυνσης από COVID-19 είναι πολύ ανησυχητικά σε χώρες ανά την Νοτιοανατολική Ασία", δήλωσε στο Reuters ο Αλεξάντερ Ματέου, ο διευθυντής για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
"Οι πιο επικίνδυνες και φονικές παραλλαγές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για πολύ ταχύτερο μοίρασμα και παρασκευή εμβολίων παγκοσμίως για τον περιορισμό αυτής της πανδημίας και για την αποφυγή μαζικών θανάτων", είπε.
Απόντων των εμβολίων, η προτεραιότητα είναι ο περιορισμός.
Το Βιετνάμ διαχειρίστηκε καλά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και η χώρα αυτή των 98 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει λιγότερους από 50 θανάτους, αλλά σήμερα επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα στην Πόλη Χο Τσι Μιν.
Στο βόρειο τμήμα της χώρας τα εργοστάσια που προμηθεύουν τις παγκόσμιες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Apple και η Samsung, λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.
Ο μεγαλύτερος αγροβιομηχανικός όμιλος της Ταϊλάνδης, Charoen Pokphand Foods Pcl, έκλεισε ένα εργοστάσιο πουλερικών για πέντε ημέρες όταν κάποιοι εργάτες του βγήκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Χιλιάδες άλλα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργοστάσια, εργοτάξια και φυλακές.
Καθώς η Μαλαισία διέταξε "καθολικό λοκντάουν" από αύριο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κάποια εργοστάσια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένη παραγωγικότητα.