Ο χάρτης των… γιλέκων: Πού τα φόρεσαν και γιατί

Το πορτρέτο μιας Γαλλίας που δεν έχει καμία σχέση με τη Πόλη του Φωτός σκιαγραφεί η Figaro. Η γαλλική εφημερίδα χαρτογραφεί την οργή των Κίτρινων Γιλέκων με κοινωνικο-οικονομικούς δείκτες ρίχνοντας φως στα «εύθραυστα οικονομικά εδάφη» της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει πως οι γεωγραφικές ζώνες όπου η κοινωνική αμφισβήτηση είναι πιο έντονη δεν είναι κατεξοχήν οι ζώνες ανέργων αλλά περιοχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται πως δεν έχουν ευκαιρίες ενώ η αγοραστική τους δύναμη είναι μικρή. Οι γεωγραφικές ζώνες όπου έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις (le Cantal στην Haute-Marne, la Nièvre, l'Orne, le Jura) είναι εκείνες όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί οι λιγότερες επιχειρήσεις συγκριτικά με τον εθνικό μέσο όρο.

Οι περιφέρειες που γεννούν θυμό -σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας- είναι τα «αποσυνδεδεμένα εδάφη», δηλαδή οι περιοχές όπου η χρήση του αυτοκινήτου είναι περισσότερο από αναγκαία, καθώς δεν υπάρχει καλό δίκτυο τρένων.

Πρόκειται επίσης για τις περιοχές που βρίσκονται σε «δεύτερη μοίρα» (la Charente-Maritime ,l'Eure, la Haute-Garonne, le Loiret, l'Isère, le Pas-de-Calais, la Seine-Maritime, Vienne) καθώς ο αριθμός των σχολείων -δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων- είναι μικρότερος απ’ό,τι σε άλλες ζώνες της χώρας, ενώ η αστυνόμευση δεν είναι επαρκής και οι κοινωνικές υπηρεσίες υποτυπώδεις.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να κατευνάσει την οργή των Κίτρινων Γιλέκων και να «απαντήσει» στο θυμό τους. Ποιο ήταν το κόστος αυτού του κατευνασμού; Μέσα από το τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε «δώρα» ύψους 10 δισεκατομμυρίων. Τόσο θα κοστίσουν στο γαλλικό κράτος τα μέτρα που ανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. Σύμφωνα με μια σφυγομέτρηση της Odexa, τα μέτρα κρίθηκαν στο σύνολο τους ικανοποιητικά. Το 59% των Γάλλων δηλώνει ωστόσο πως δεν ικανοποιείται από τις υποσχέσεις του Προέδρου., πράγμα που σημαίνει ότι η φθορά που έχει υποστεί ο Μακρόν δεν είναι ευκόλως αναστρέψιμη αν και το ποσοστό των Γάλλων που στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων μειώνεται πλέον σημαντικά. Μετά το διάγγελμα, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει πως πρέπει να πάψει η κοινωνική αμφισβήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ