Εκτόξευση 46% στη ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι το 2040
Σε συνεχή πορεία ανόδου θα βρεθεί η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου που αναμένεται να εκτοξευτεί κατά 46%, σύμφωνα με προβλέψεις του Global Gas Outlook 2040 που εξέδωσε το Φόρουμ Χωρών-Εξαγωγέων Αερίου (Gas Exporting Countries Forum, GECF). Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Η παγκόσμια ζήτηση θα διογκωθεί κατά 46% - από 3.7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2017 σε 5.43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2040».
Βιομηχανικός τομέας και ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να είναι οι βασικοί παράγοντες ανόδου της ζήτησης του φυσικού αερίου, που θα αρχίσει να καταλαμβάνει μεγαλύτερη θέση στο ενεργειακό μίγμα. Συγκεκριμένα, το μερίδιο του φυσικού αερίου στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα θα αυξηθεί από 22% σε 26% μέχρι το 2040, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης.
Σύμφωνα με την έκθεση του GECF«Ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής φυσικού αερίου, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1.7% ετησίως μέχρι το 2040. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ιράν θα αποτελέσουν τους κύριους παίκτες σε αυτήν την διαδικασία ανάπτυξης της παραγωγής», συγκεκριμένα, η παραγωγή φυσικού αερίου στις χώρες μέλη του GECF προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1/3, φτάνοντας περίπου τα 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι το 2040.
Το GECF εκτιμάει πως οι τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι τουλάχιστον μέχρι το 2040, ενώ οι προβλέψεις μιλούν για μείωση στα 61 δολάρια το 2022, ακολουθώντας μετά πορεία ανάπτυξης προς τα πάνω. Το 2030, οι τιμές πετρελαίου θα φτάσουν τα 70 δολάρια το βαρέλι και θα παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο μέχρι τουλάχιστον το 2040, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου TASS.
Να θυμίσουμε πως το GECF είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός, που αποτελείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου παγκοσμίως. Θα μπορούσαμε να πούμε, ως προς την μορφή του, ότι είναι ο «ΟΠΕΚ του φυσικού αερίου». Μέλη στον οργανισμό είναι: Αλγερία, Βολιβία, Βενεζουέλα, Αίγυπτος, Ιράν, Κατάρ, Λιβύη, Νιγηρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τρίνινταντ Τομπάκο – και η Ισημερινή Γουινέα. Οι παραπάνω χώρες αντιπροσωπεύουν το 70% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίως. Ενώ, Ιράκ, Καζακστάν, Ολλανδία, Νορβηγία, Ομάν και Περού συμμετέχουν ως παρατηρητές.