Η G20 θα συμφωνήσει σε αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ
Οι επικεφαλής οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) θα συμφωνήσουν σήμερα να αυξήσουν τα αποθεματικά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κατά 650 δισεκ. δολάρια και να παρατείνουν το ‘πάγωμα’ για την εξυπηρέτηση χρέους αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με προσχέδιο της ανακοίνωσή τους.
Το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, έδειξε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) αναβιώνουν τη δέσμευση να πολεμήσουν τον προστατευτισμό στο εμπόριο –μια αναφορά που είχε αφαιρεθεί από τον Μάρτιο του 2017 μετά από επιμονή της κυβέρνησης του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Επίσης έκανε πιο αιχμηρή τη διατύπωση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που εμφανιζόταν υποβαθμισμένο στις ανακοινώσεις της G20 κατά την εποχή του Τραμπ.
«Θα εντείνουμε περαιτέρω τη στήριξή μας προς ευπαθείς χώρες καθώς αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που συνδέονται με την πανδημία της COVID-19», σύμφωνα με το προσχέδιο που θα επικυρωθεί κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20.
«Καλούμε το ΔΝΤ να υποβάλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια νέα γενική κατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) των 650 δισεκ. δολαρίων προκειμένου να καλύπτουν τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη να ενισχυθούν τα αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε το προσχέδιο.
Η αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ, ή των SDR, θα ενισχύσει τη ρευστότητα για όλα τα κράτη μέλη, χωρίς να αυξάνει το βάρος χρέους των περίπου 30 χωρών που ήδη βιώνουν ή πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωπες με δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους τους, δήλωσαν αξιωματούχοι οικονομικής πολιτικής και οικονομολόγοι.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η G20 συμφώνησε επίσης σε μια τελική παράταση έως το τέλος του 2021 της Πρωτοβουλίας Αναστολής Εξυπηρέτησης Χρέους, που στόχο έχει να αποδεσμεύσει ρευστότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν την COVID-19.
Η παράταση της αναστολής των πληρωμών για την εξυπηρέτηση χρέους από τις φτωχότερες χώρες μπορεί να προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτές για να τα δαπανήσουν σε εμβόλια και μέτρα στήριξης της οικονομίας, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.
Το προσχέδιο ανέφερε επίσης ότι η G20 τάσσεται υπέρ της ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά της COVID-19 και ενθαρρύνει τις προσπάθειες να αυξηθεί γρήγορα η παραγωγή και η διανομή εμβολίων, χωρίς τα οποία δεν θα υπάρξει σταθερή και διαρκής ανάκαμψης.