Υπόθεση Huawei: Κάπως έτσι ξεκινά ένας τεχνολογικός «Ψυχρός Πόλεμος»

Φώτο: Associated Press

Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei και κόρης του ιδρυτή του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού την 1η Δεκεμβρίου στον Καναδά, είναι το θέμα που συνεχίζει να απασχολεί τις διεθνείς αγορές, καθώς ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Η Huawei είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες έξυπνων κινητών και τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μία εταιρεία εμβληματική για την Κίνα, που προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία και να γίνει παγκόσμια δύναμη στην καινοτομία. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια δολάρια το σχέδιο «Made in China 2025» που στοχεύει στο να κάνει την Κίνα ηγετική δύναμη στη ρομποτική, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα τσιπ των υπολογιστών. Βασική προτεραιότητα είναι η ασύρματη τεχνολογία 5G, με την οποία ασχολείται η Huawei.

Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύουν να αποκρούσουν την αυξανόμενη τεχνολογική δύναμη της Κίνας ώστε να διατηρήσουν την αμερικανική κυριαρχία στον τομέα.

Με δεδομένο πως όπως σημειώνουν και έμπειροι αναλυτές η δύναμη μίας χώρας φαίνεται από την ικανότητά της να δημιουργεί και να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, η σύλληψη ενός στελέχους με κεντρικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων της Huawei, παίρνει άλλη διάσταση.

Η υπόθεση της Meng Wanzhou μπορεί πολύ γρήγορα να κλιμακωθεί ανάλογα με τη ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η Ουάσιγκτον και πώς θα απαντήσει τελικά το Πεκίνο. Γεγονός είναι ότι η πρόοδος της Κίνας στον τεχνολογικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχει ανησυχήσει τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει υψηλούς δασμούς ώστε, όπως υποστηρίζει, «να σταματήσουν οι Κινέζοι να κλέβουν τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ». Ειδικοί αποκαλύπτουν ότι Κινεζικές εταιρεία απαιτούν να μάθουν βιομηχανικά μυστικά σε αντάλλαγμα με πρόσβαση στην αγορά.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο και Κινεζικές εταιρείες που αγοράζουν εξαρτήματα από τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ απαγόρευσε σε αμερικανικές εταιρείες να πωλούν εξαρτήματα στην ΖΤΕ. Τον Οκτώβριο δόθηκε παρόμοια εντολή για την κατασκευάστρια τσιπ, Fujian Jinhua.
Ταυτόχρονα, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, πιέζει τις εταιρείες της χώρας του να γίνουν πιο αυτάρκεις και αν μη βασίζονται σε ξένους προμηθευτές. Όμως, η υπόθεση της Huawei είναι ακόμα πιο σοβαρή, καθώς πρόκειται για μία εταιρεία που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Κίνα στο τομέα της τεχνολογίας, ειδικά όσον αφορά το 5G. Η εταιρεία έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για έρευνα και ανάπτυξη στις συσκευές που θα υποστηρίζουν 5G, καθώς ο Σι θέλει η Κίνα να κυριαρχήσει στον τομέα παγκοσμίως.

Όμως, για να τα καταφέρει η Huawei χρειάζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι από τους 92 προμηθευτές της, οι 33 είναι κολοσσιαίες αμερικανικές εταρείες, όπως η Intel, η Qualcomm, η Micron, η Microsoft και η Oracle. Αν απαγορευτεί σε αυτές τις εταιρείες να συνεργάζονται με τη Huawei, τότε η Κινεζική εταιρεία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει.

Αυτό δείχνει ότι η υπόθεση της Meng Wanzhou έχει πολλές παραμέτρους και θα πάρει τεράστιες διαστάσεις «Ψυχρού Πολέμου» αν τελικά κλιμακωθεί η ένταση.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ