Φελλός: Ενα «ταπεινό» αντικείμενο, μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων [βίντεο]
Ο φελλός που οι περισσότεροι γνωρίζουν ως τα… πώματα των κρασιών, μπορεί να δείχνει «ταπεινός», όμως κρύβει πίσω του μια ισχυρή βιομηχανία.
Σύμφωνα με αφιέρωμα που έκανε το Business Insider, η παγκόσμια «καρδιά» της παραγωγής φελλού είναι η Πορτογαλία, καθώς παρασκευάζει περίπου τους μισούς φελλούς που κυκλοφορούν στον κόσμο. Ο Σιμάο Φόρτιο, εργάτης σε μονάδα παρασκευής φελλού, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια εργασία που απαιτεί εμπειρία ετών. «Θέλει υπομονή. Δουλεύουμε σε ζευγάρια, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προσέχουμε πολύ για να μην κάνουμε κακό στα δέντρα» εξήγησε.
Η Πορτογαλία παράγει 40 εκατομμύρια φελλούς την ημέρα και η αιτία είναι οι βελανιδιές φελλού, όπως τις ονομάζουν οι κάτοικοι. Πρόκειται για δέντρα που προστατεύονται από τον νόμο από το έτος 1209. «Οι επαγγελματίες ακολουθούν αυστηρούς κανόνες. Τα δέντρα δεν αγγίζονται για τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους και η συγκομιδή γίνεται μια φορά κάθε 9 χρόνια, προκειμένου να μεγαλώνει σωστά ο φλοιός» σημειώνει το Business Insider.
Οι επαγγελματίες του κλάδου γνωρίζουν ότι, με αυτούς τους κανονισμούς, θα πρέπει να περιμένουν 33 χρόνια για να βγάλουν την καλή ποιότητα φελλού από ένα δέντρο. Η συγκομιδή γίνεται με ειδικά τσεκούρια, και όχι με μηχανήματα, ώστε να μην «πληγωθεί» το δέντρο. «Αυτό που αρχικά μαθαίνεις είναι ότι η πρώτη τσεκουριά πρέπει να είναι αργή για να δεις πόσο παχύς είναι ο φελλός. Είναι δύσκολο, χρειάζεται πολλή γνώση ώστε να μπορείς να αφαιρείς τον φελλό χωρίς να τραυματίσεις το δέντρο» προσέθεσε ο Σιμάο Φόρτιο.
Οπως τόνισε, αν γίνει λάθος και το δέντρο χτυπηθεί άσχημα, τότε θα αρχίσει να «βάζει» υγρασία και είναι πιθανό να μπουν ζώα σε αυτό, με συνέπεια το δέντρο σταδιακά να πεθάνει.
Σύμφωνα με το Business Insider, το μεγαλύτερο σε ηλικία δέντρο από το οποίο δημιουργείται φελλός είναι μια βελανιδιά 200 ετών, η οποία εκτιμάται ότι έχει «δώσει» τον φλοιό της 20 φορές.
Πώς γίνεται όμως η παρασκευή του φελλού; Μετά το μάζεμα, τα τμήματα φλοιού πιέζονται με πλάκες τσιμέντου για έξι μήνες. Στη συνέχεια βράζονται για μια ώρα, προκειμένου να απολυμανθούν κα ινα μαλακώσουν. Ακολουθεί η διαδικασία του κοψίματος στο γνωστό σχήματα του φελλού με ειδικές συσκευές.
Ο,τι περισσέψει χρησιμοποιείται για πιο χαμηλής ποιότητας φελλούς, τάπητες και άλλα αντικείμενα.
Φελλό χρησιμοποιούσαν σε πώματα που βρέθηκαν σε τύμβους οι Αιγύπτιοι, ενώ οι Ρωμαίοι έφτιαχναν υποδήματα από φελλό.
Η Πορτογαλία εξάγει φελλούς σε 100 χώρες, και παράγει 100.000 τόνους φελλού κάθε χρόνο. Ο φελλός έχασε περίπου το μισό της αξίας του το 2000 όταν εταιρείες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν συνθετικά πώματα. Παρά ταύτα, με το κίνημα κατά των πλαστικών ο φελλός βρήκε ξανά την παλιά του αίγλη, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί κατά 52,3% μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Δείτε το αφιέρωμα του Business Insider για τον «ταπεινό» φελλό: