Τι σηματοδοτεί για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ η αναβολή των δασμών για τη διαμάχη Boeing και Airbus

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Τζο Μπάιντεν

Ένα διαφορετικό κλίμα από αυτό που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια διαφάνηκε τις τελευταίες ημέρες στις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις, μετά και το τηλεφώνημα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επαναπροσέγγιση Βρυξελλών και Ουάσιγκτον έγινε με την απόφαση των δύο ηγετών να αναβάλουν για τέσσερις μήνες τη μακρόχρονη διαμάχη για τις επιδοτήσεις στην Boeing και την Airbus και τους δασμούς που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας αυτού.

Η αναβολή των δασμών αυτών σηματοδοτεί, σύμφωνα με ειδικούς, ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της διατλαντικής συνεργασίας, ειδικά για ένα θέμα, το οποίος έχει δημιουργήσει εντάσεις στις δύο πλευρές εδώ και 17 χρόνια.

Οι δασμοί αφορούν 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ευρωπαϊκών εξαγωγών στις ΗΠΑ και 4 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών στην ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή έγινε μία μόλις ημέρα μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη Μεγάλη Βρετανία για αναβολή δασμών σε σειρά βρετανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου και του Σκωτσέζικου ουίσκι.

Η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ξεκίνησε το 2004, όταν οι Ευρωπαϊκές αρχές ανακοίνωσαν ότι η Boeing έλαβε παράνομες επιδοτήσεις ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχη καταγγελία έκανε την ίδια χρονιά και η Ουάσιγκτον για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Airbus.

Πέρυσι, όμως, η ένταση κλιμακώθηκε όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε μία σειρά γνωστών ευρωπαϊκών προϊόντων, όπως η παρμεζάνα, τα γαλλικά κρασιά, το Σκωτσέζικο ουίσκι και πολλά άλλα, με την ΕΕ να απαντά με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι ανακοινώσεις έγιναν μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με την Ευρωπαία αξιωματούχο να δηλώσει: «Ως σύμβολο αυτής της νέας αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και εγώ συμφωνήσαμε να αναστείλουμε όλους τους δασμούς που επιβάλλονται στο πλαίσιο των διαφορών της Airbus – Boeing» για διάστημα τεσσάρων μηνών για αρχή.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι συζήτησαν τις πολλές προκλήσεις που η ΕΕ και οι ΗΠΑ μοιράζονται ως σύμμαχοι. «Πρώτον, η πανδημία COVID-19 και τα εμβόλια. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι και οι δύο σημαντικοί παραγωγοί εμβολίων και έχουμε έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούμε, για την καλή λειτουργία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Για να προετοιμάσουμε καλύτερα τον κόσμο για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και να βελτιώσουμε την ασφάλεια της υγείας παγκοσμίως, προσκάλεσα τον Πρόεδρο Μπάιντεν στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Υγεία στη Ρώμη στις 21 Μαΐου» σημείωσε η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δράση για το κλίμα και «την κοινή μας ευθύνη για την προστασία του πλανήτη», ενώ συμφώνησαν και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ως ομοϊδεάτες εταίροι και να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία στο πλαίσιο ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος. Θα το κάνουμε σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε μια στρατηγική προοπτική για τη Ρωσία. Πρότεινα να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές και τα μέτρα μας σε σχέση με την Ανατολική Ευρώπη, ειδικότερα. Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας για την κατάσταση στην Ουκρανία» κατέληξε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και στην μακροχρόνια εμπορική και επενδυτική σχέση ΗΠΑ – ΕΕ. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να αναστείλουν για 4 μήνες τους δασμούς που σχετίζονται με εξαρτήματα αεροσκαφών και να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Και συμφώνησαν στην συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Λευκορωσία, η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ