Τουρκία: «Η μείωση των επιτοκίων θα αργήσει»
Ο νέος διοικητής της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ δεν αναμένει ότι η τράπεζα θα αρχίσει να εξετάζει κάποια μείωση των επιτοκίων - σήμερα φθάνουν στο 17% - για μεγάλο διάστημα φέτος, δεδομένων των ανοδικών πιέσεων στον ήδη υψηλό πληθωρισμό.
Μιλώντας στο Reuters, στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε από τότε που ανέλαβε τα ηνία της κεντρικής τράπεζας πριν από τρεις μήνες, ο Αγκμπάλ δεν απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο αυξήσεων των επιτοκίων. Όπως είπε, η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να προλαβαίνει τις αγορές, αυξάνοντας γρήγορα τα επιτόκια αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο πληθωρισμός, που σήμερα είναι στο 15%, μπορεί να κινηθεί υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Οι δηλώσεις του, όπως η αποκάλυψη ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει πλέον συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap lines) με άλλες κεντρικές τράπεζες, ενίσχυσαν την άποψη που κερδίζει έδαφος μεταξύ των επενδυτών ότι η τράπεζα δεν βιάζεται να αρχίσει τη χαλάρωση της πολιτικής της παρά τις εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια.
«Δεν φαίνεται πιθανό ότι θα βάλουμε θέμα μειώσεων επιτοκίων στην ατζέντα για μεγάλο διάστημα φέτος», είπε ο Αγκμπάλ, σημειώνοντας ότι οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να κινηθούν ανοδικά για λίγους μήνες πριν υποχωρήσουν σταδιακά προς το 9,4% που προβλέπει η κεντρική τράπεζα στο τέλος του έτους. «Αν οποιαδήποτε νέα στοιχεία που έχουμε δείξουν κίνδυνο απόκλισης από τον μεσοπρόθεσμο στόχο για την πορεία των πληθωριστικών προσδοκιών και της συμπεριφοράς όσον αφορά την τιμολόγηση, θα συσφίξουμε (την πολιτική) περαιτέρω προκαταβολικά», δήλωσε στα νέα γραφεία της τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη.
Η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε 1% μετά τις δηλώσεις αυτές σήμερα, στο υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Αυγούστου, ενώ τα ομόλογα σε δολάριο ενισχύθηκαν και η μεταβλητότητα μειώθηκε, κάτι που αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης της αγοράς, αναφέρει το Reuters.
Ο Ερντογάν διόρισε τον Αγκμπάλ μία ημέρα μετά την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δεσμευθεί επίσης για μία νέα οικονομική περίοδο φιλική προς την αγορά. Από τότε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 10,25% για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που είναι κολλημένος σε διψήφια επίπεδα την τελευταία τριετία. Μετά από χρόνια που απέφευγαν τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού, οι επενδυτές άρχισαν να επανέρχονται, με τις εισροές από το εξωτερικό να ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. δολάρια από τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τη λίρα και μειώνοντας πολύ τους δείκτες κινδύνου της αγοράς.
Ωστόσο, αναφέρει το Reuters, παραμένουν ανησυχίες σχετικά με το αν ο Αγκμπάλ μπορεί να αποκαταστήσει την κουρελιασμένη αξιοπιστία της τράπεζας και να ξαναχτίσει τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της που θεωρούνται ως ασπίδα έναντι χρηματοπιστωτικών κρίσεων, τα οποία ανέρχονταν τον προηγούμενο μήνα στο ένα τέταρτο του επιπέδου τους στις αρχές του 2020 λόγω των υψηλού κόστους κρατικών παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος.