Το πιθανό ημερολόγιο μιας ευρω-ιταλικής κρίσης
Παρά τις αιτιάσεις περί μιας ιταλικής ανταρσίας, το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο και πέντε της προθεσμίας.
Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα πρέπει να έχει ενημερώσει γραπτώς τη Ρώμη αν απορρίπτει το προσχέδιο, αναλύοντας τους λόγους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην Ιταλία να προσαρμόσει το προσχέδιο, ενώ στις 19 Νοεμβρίου θα λήγει η προθεσμία για τη Ρώμη να καταθέσει αναθεωρημένο προϋπολογισμό (υπό την προϋπόθεση πως στις 29 Οκτωβρίου η Κομισιόν θα έχει απορρίψει το προσχέδιο).
Το τελευταίο προγραμματισμένο για φέτος Eurogroup, στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένεται να εξετάσει εκ νέου το θέμα, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την Κομισιόν να αποστείλει σχόλια στην Ιταλία επί του αναθεωρημένου προϋπολογισμού και εφόσον, βέβαια, στο μεταξύ η Ρώμη έχει αποστείλει νέο προσχέδιο.
Στις 13 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να επιβεβαιώσει τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η απόφαση ενδέχεται να εντείνει την πίεση των αγορών στους ιταλικούς τίτλους, ενώ μία ημέρα μετά, στις 14 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αναμένεται να εντείνει την πίεση στη Ρώμη αν στο μεταξύ δεν έχει αποκλιμακωθεί η ένταση.
Θεωρητικά θα ακολουθήσει μια περίοδος σχετικής ηρεμίας έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2020. Εάν οι προβλέψεις της δεν επαληθεύουν τις εκτιμήσεις της Ιταλίας, όπως αυτές θα έχουν αποτυπωθεί στο μεταξύ στον προϋπολογισμό, ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της χώρας μέσω της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος. Ωστόσο οι κυρώσεις δεν αναμένεται να τεθούν σε ισχύ πριν τον Απρίλιο και σε διάστημα μικρότερου του ενός μήνα από τις κρίσιμες Ευρωεκλογές, όπου με αυξημένο ενδιαφέρον θα αναμένονται οι επιδόσεις των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Θα έχει προηγηθεί στις 29 Μαρτίου η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το πρώτο “διαζύγιο” χώρας στις έξι δεκαετίες της ενωμένης Ευρώπης που ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές και στις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων.