Πιο πολιτισμένο το δεύτερο debate Τραμπ-Μπάιντεν
Με εντάσεις, αλλά με σαφώς λιγότερους «βαρύς» χαρακτηρισμούς, κύλησε το δεύτερο και τελευταίο debate μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν.
Οι δύο υποψήφιοι κοντραρίστηκαν αρκετές φορές, κυρίως για τον κορωνοϊό, το Obamacare, τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ και την οικονομία, χωρίς να λείψουν οι στιγμές που ο Τραμπ πήγε να ξεφύγει, ωστόσο κράτησε πιο ήπιους τόνους σε σχέση με το προηγούμενο debate. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολούθησε τα όσα του είπαν οι σύμβουλοί του, κρατώντας πιο ήπιους τόνους (που σε έναν σημαντικό βαθμό το τήρησε) προσπαθώντας να μιλήσει για όσα θέλει να πετύχει την επόμενη 4ετια. Ωστόσο, σε κάποια «καυτά» ερωτήματα όπως οι φορολογικές του δηλώσεις και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, απέφυγε επιδεικτικά να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, μιλώντας αόριστα.
Η συντονίστρια, δημοσιογράφος του NBC, Κρίστεν Γουέλκερ (πρώτη αφροαμερικανή που αναλαμβάνει τον ρόλο μετά από 28 χρόνια), σε αντίθεση με τον συντονιστή στο πρώτο debate, λειτούργησε υποδειγματικά, μην επιτρέποντας στους δύο υποψηφίους (με ελάχιστες και σύντομες εξαιρέσεις) να μην τηρήσουν τους κανόνες.
Οπως είχε ανακοινωθεί, τα μικρόφωνα των υποψηφίων έμεναν κλειστά όταν απαντούσε ο αντίπαλός τους και άνοιγαν όταν έπρεπε να ακολουθήσει διάλογος ώστε να απαντούν στα όσα καταλόγιζε ο ένας στον άλλον.
Στην διάρκεια του debate, o πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «ψεύτη» σε πολλά ζητήματα για τα οποία τον κατηγορούσε ο Τραμπ, που με την σειρά του, έκανε ειρωνικά σχόλια, αλλά χωρίς να χρησιμοποιεί ορολογία αντίστοιχη με την πρώτη τηλε-κόντρα.
Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον του Τραμπ διότι κατ’ αυτόν ασκεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Βόρειας Κορέας — αναφερόμενος στην αρχική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι του Αδόλφου Χίτλερ και της Γερμανίας του Γ΄ Ράιχ.
«Το να έχεις καλή σχέση με τους ηγέτες άλλων χωρών είναι καλό πράγμα», αντέταξε ο Τραμπ, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε διότι αποφεύχθηκε ο κίνδυνος σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα χάρη στις προσπάθειές του. «Αυτό είναι σαν να λες πως είχα καλή σχέση με τον Χίτλερ προτού να αρχίσει η εισβολή» των ναζιστικών στρατευμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέταξε ο Μπάιντεν.
Ο Τραμπ είπε πως παρέλαβε «ένα χάλι» από την προηγούμενη κυβέρνηση ως προς τη σχέση της χώρας του με την Πιονγκγιάνγκ. «Αυτή ήταν πολύ επικίνδυνη περίοδος, οι πρώτοι τρεις μήνες της προεδρίας μου, πριν βάλουμε τα πράγματα λιγάκι σε μια σειρά», υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν θα συναντούσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν, απάντησε πως θα το έκανε μόνο εάν ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας δεσμευόταν εκ των προτέρων ότι θα απεμπολήσει το βορειοκορεάτικο πυρηνικό οπλοστάσιο. Εξάλλου, διαβεβαίωσε πως θα πιέσει την Κίνα ώστε να «ενεργεί βάσει των διεθνών κανόνων». Ο Τραμπ θύμισε ότι εκείνος εφάρμοσε πιο σκληρή πολιτική έναντι της Κίνας, ιδίως κηρύσσοντάς της εμπορικό πόλεμο.