Έτοιμο για Brexit χωρίς συμφωνία το City του Λονδίνου
«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» επεναλάμβαναν από την ημέρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών του City του Λονδίνου και, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάστηκαν για το χειρότερο, δηλαδή για ένα άτακτο Brexit που ίσως προκύψει σε τέσσερις μήνες.
Όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του ο Economist, σε περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίσει να καταψηφίσει τη συμφωνία που έφερε η Τερέζα Μέι, τότε το «διαβατήριο» που διαθέτουν οι εταιρείες που εδρεύουν στο City να εξυπηρετούν ευρωπαίους πελάτες στις υπόλοιπες 27 χώρες θα λήξει στις 31 Μαρτίου. Αν η συμφωνία γίνει δεκτή, τα «διαβατήρια» θα συνεχίσουν να ισχύουν έως ότου επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξέλλων για τη μελλοντική μεταξύ τους σχέση.
Το βασικό, φυσικά, για τις εταιρείες είναι να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους και να αποκομίζουν κέρδη από αυτές τις δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, παρότι οι CEO θα προτιμούσαν να χρησιμοποιήσουν αλλιώς τα χρήματα. Έτσι, οι τράπεζες, οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν ή κάνουν ήδη τις απαραίτητες επενδύσεις. Ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι κανονισμοί. Και το τρίτο θέμα είναι να αποκτήσουν έδρα που να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απομείνουν. Καμία τράπεζα δε θέλει να πει σε κανένα πελάτη την 1η Απριλίου ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει κάποια συναλλαγή, επειδή οι δύο πελάτες βρίσκονται στις δύο όχθες της Μάγχης. Και φυσικά κανείς δε θέλει να διαταραχθεί το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς οι οδυνηρές μνήμες από την κρίση του 2007-08 είναι ακόμα ζωντανές.
Σύμφωνα με την Danièle Nouy, την επικεφαλής του οργάνου επίβλεψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήδη 37 εταιρείες, μεταξύ τους και 25 τράπεζες, έχουν εξασφαλίσει ή ετοιμάζονται να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ επιμένει ότι αυτές οι τράπεζες δεν αρκεί να φτιάξουν γραφεία σε κάποια άλλη χώρα, θα πρέπει να τα επανδρώσουν με στελέχη που θα μπορούν να κάνουν κανονικά τις συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το Λονδίνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να στέλνουν ειδικευμένα στελέχη σε άλλες χώρες για να μην υπάρξουν διαταραχές στην λειτουργία των εταιρειών, σε περίπτωση που γίνει Brexit χωρίς συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Hubertus Väth, που προωθεί τη Φρανκφούρτη ως το επόμενο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, οι τράπεζες θα μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία και κεφάλαια αξίας 750 έως 800 δισ. δολαρίων. Κάποιες τράπεζες χρησιμοποιούν δομές που ήδη υπάρχουν.
Για παράδειγμα, η HSBC συγκεντρώνει τις ευρωπαϊκές λειτουργίες της στο Παρίσι, καθώς η γαλλική πρωτεύουσα έχει επίσης διεκδικήσει μεγάλο μέρος της «προίκας» από το Brexit. Η Bank of America και η Barclays έχουν ήδη επιλέξει το Δουβλίνο, ενώ τα οικονομικά κέντρα έχουν ήδη αποκτήσει ειδικεύσεις. Το Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, όπως και το Δουβλίνο, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ασφάλειες και διαχειριστές κεφαλαίων. Τα Χρηματιστήρια, όπως η εταιρεία που διαχειρίζεται το London Stock Exchange Group και η cboe Global Markets, έχουν ήδη πάει στο Άμστερνταμ.
Όλα αυτά δε γίνονται σε μία μέρα. Το Brexit υποχρεώνει τις εταιρείες να τοποθετήσουν περισσότερους πωλητές σε διάφορες πόλεις ώστε να βρίσκονται κοντά στους εταιρικούς πελάτες τους, αντιστρέφοντας έτσι μία διαδικασία προς το Λονδίνο που είχε διαρκέσει 20 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Σύμφωνα με τον Economist, δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για Brexodus, όπως έλεγαν πολλοί. Πολλές θέσεις εργασίας θα είναι διπλές, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιες εταιρείες θα αυξήσουν τις συνολικές θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Οι τράπεζες της Wall Street μιλούν για μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες από την «πρώτη μέρα» του Brexit, είτε είναι το Μάρτιο του 2019, είτε το 2020. Ο κ. Väth, ωστόσο, προβλέπει αύξηση των θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως λέει, θα αυξηθούν οι ανάγκες εκτός Λονδίνου.
Στις 28 Νοεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας δημοσίευσε πολύ ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αλλά τόνισε ότι οι Βρετανικές τράπεζες μπορούν να το αντέξουν. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο υγιής είναι ο τομέας.