Κίτρινα Γιλέκα: ένας λογαριασμός δισεκατομμυρίων
Σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα καταστήματα, αναγκαστικά λουκέτα επιχειρήσεων. «Ο λογαριασμός του τρίτου στη σειρά σαββατοκύριακου ταραχών είναι βαρύς» γράφει η Figaro. Οι τουρίστες απομακρύνονται από τα Ηλύσια Πεδία όπου κυριαρχούν τα σώματα ασφαλείας, την Place Vendome με τα υπερπολυτελή χρυσοχοεία, την οδό St Honore, τον κατεξοχήν δρόμο για τις ακριβές αγορές και τις ζώνες γύρω από τον Άιφελ. Το Παρίσι εξάλλου δεν μυρίζει πια τα σαββατοκύριακα φρεσκοψημένο κρουασάν αλλά μπαρούτι.
«Οι πελάτες μας είναι κυρίως περαστικοί επισκέπτες. Η επίδραση της εικόνας των επεισοδίων είναι βαριά. Οι τουρίστες θα φοβηθούν να επιστρέψουν στο Παρίσι. Τα συνολικά έσοδα ενός κανονικού Σαββατοκύριακου υπολογίζονται σε 15 δισ. ευρώ ενώ η μείωση στις πωλήσεις λόγω της αναταραχής κοντεύει να ξεπεράσει το 30%» δηλώνει ο Benjamin Cymerman, Πρόεδρος της Comite du Faubourg Saint- Honore. « Κάποιες αγορές όπως εκείνες των παιχνιδιών μπορούν να μετατεθούν . Αλλά όχι οι αγορές των φρέσκων προϊόντων», γράφει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της ομοσπονδίας εμπόρων.
Κάποιοι έμποροι – με χώρες προέλευσης της Μέση Ανατολή ή τη Β. Αφρική- μίλησαν για «σκηνές πολέμου ισοδύναμες με αυτές στις πατρίδες τους».
Στη λεωφόρο Haussmann – όπου Παριζιάνοι και ταξιδιώτες- κάνουν παραδοσιακά τις χριστουγεννιάτικες τους αγορές μαγνητισμένοι από τις μυθικές εορταστικές βιτρίνες των πολυκαταστημάτων (τύπου Galerie La Fayette) , «η αυλαία έπεσε πριν τις 5 το απόγευμα το Σάββατο». Ο Υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ ανήγγειλε «μέτρα στήριξης» για τους επαγγελματίες που επλήγησαν από τα επεισόδια.
Αν στην εμπορική καταστροφή που έχουν προκαλέσει τα Κίτρινα Γιλέκα προσθέσουμε και την πολιτιστική καταστροφή , το κόστος είναι ανυπολόγιστο. Ο βανδαλισμός των μνημείων μεταξύ τα των οποίων και η Αψίδα του Θριάμβου έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα.
«Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν». Το γαλλικό λογοπαίγνιο αναγράφεται πάνω στο μνημείο με μαύρο μαρκαδόρο.
Πράγματι τα Κίτρινα γιλέκα – παρόλο που υποτιμήθηκαν αρχικά από τον Μακρόν και το επιτελείο του- τράβηξαν όλα τα πολιτικά βλέμματα πάνω τους όταν πλέον αποτέλεσαν απειλή για τη γαλλική οικονομία. Τα κίτρινα γιλέκα απολαμβάνουν δίχως άλλο τη συμπάθεια της κοινής γνώμης.
Δεν ζητούν πια εξάλλου μονάχα το πάγωμα της τιμής των καυσίμων. Τα κίτρινα γιλέκα μετεξελίχθηκαν σε κίνημα που αριθμεί 45 αιτήματα , από περιβαντολλογικά, κοινωνικά μέχρι και βαθιά επαναστατικά όπως τη δημιουργία Λαϊκής Συνέλευσης που θα αντικαταστήσει τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση.
Η Liberation παρουσίασε στο πρωτοσέλιδο της τον Γάλλο Πρόεδρο- λίγο πριν ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους του κινήματος- βυθισμένο στον «κίτρινο πυρετό».
Η επισήμανση του Ζαν Ιντ Μενίλ, γενικού γραμματέα της Συνομοσπονδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν καίρια: «Όταν τα κίτρινα γιλέκα στρέφονται εναντίον των επιχειρήσεων, κάνουν λάθος όσον αφορά στο στόχο και είναι σαν να επιτίθενται στον εαυτό τους»..