Πολυεθνικοί κολοσσοί ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Φωτό: AP Images

«Κάντε ό,τι και εμείς» λένε στις κυβερνήσεις οι επικεφαλής 50 πολυεθνικών κολοσσών και τις καλούν να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τριάντα από τις εταιρείες έχουν μειώσει συνολικά κατά 9% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσα σε μια μόνη χρονιά, το 2015-2016. Σε απόλυτα μεγέθη, οι εταιρείες απέτρεψαν την εκπομπη 47 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που παράγουν 10 εκατ. αυτοκίνητα σε διάστημα ενός έτους. Ανάμεσα σε αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μείωσης περιλαμβάνονται επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας που άφησαν πίσω τους τον άνθρακα και στράφηκαν σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες για τη λειτουργία των μονάδων τους.

Τα ονόματα των εταιρειών που υπογράφουν την ανοικτή επιστολή μόνο άγνωστα δεν είναι. Στον κατάλογο βρίσκουμε μερικές επιχειρήσεις με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενέργεια, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το εμπόριο, όπως οι ABB, Accenture, Alianz, AXA, BASF, British Telecom, Carlsberg, Enel, Heineken, HSBC, ING, LafargeColcim, PwC, Philips, Schneider Electric και Unilever.

Μία νέα έκθεση που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα προβλέπει πως οι επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα θα έχουν σημαντικές αποδόσεις στο εγγύς μέλλον. Ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «τώρα ξεκινάμε να δρέπουμε τους καρπούς των επενδύσεών μας».

Για παράδειγμα, η αύξηση 23% στο ποσοστό χρήσης της ηλιακής ενέργειας ως το 2030 θα μειώσει κατά 50% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό συνεπάγεται μειωμένο κόστος συντήρησης ρυπογόνων μονάδων με προφανή οφέλη για την οικονομία.

Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει πως περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομενων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, έχουν μειώσει τις εκπομπές ρύπων από το 2000 έως σήμερα και έχουν δει τις οικονομίες τους να κινούνται ανοδικά. Τα στοιχεία του World Resources Institute και τα οποία επικαλείται η Παγκόσμια Τράπεζα δείχνουν στην πραγματικότητα πως η στροφή στην «πράσινη» οικονομία δεν καταγράφεται με αρνητικό πρόσημο στην οικονομική δραστηριότητα και, κατά συνέπεια, στο ΑΕΠ.

Ωστόσο όλα αυτά τα ενθαρρυντικά δείγματα κάθε άλλο παρά περιθώριο για εφησυχασμό αφήνουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50% προκειμένου η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου

ΣΧΕΤΙΚΑ